07:25 ч.

15.07.17

2 мин.

0

2

0

Млечни компании: Налагат ни монопол за опаковките

от редактор |

Млечни компании: Налагат ни монопол за опаковките

Качеството на киселото мляко не се променя в новите кофички, твърдят производителите на "Верея", "Маджаров и "Домлян"


Ограничаването на кофичките за кисело мляко по БДС само до един вид позволява на фирми-производителки на опаковки да спекулират с цената на единствения възможен материал. Това се казва в становище на три млечни компании - „ОМК" /производител на марката "Верея"/, „Димитър Маджаров-2" и „Полидей-2" ООД /"Домлян"/, по повод взетото вчера решение на Българския институт по стандартизация (БИС) да не се актуализира БДС при киселото мляко, за което са използвани нов вид опаковки.


"Уважаваме решението, което Техническият комитет на БИС взе. Но не можем да разберем мотивите - киселото мляко по БДС стандарт да е само в опаковка от полистирен (PS). Това изискване е ограничаващо и противоречи на пазарната логика. Новите технологии на производство предлагат опаковки, които са по-подходящи и по-безопасни за здравето на хората, разрешени са от българското и европейското законодателство. Те не променят съдържанието на уникалното българско кисело мляко. Имаме анализи, с които можем да докажем това", се казва в становището на компаниите. В него се посочва още, че са разочаровани от натиска, който се оказа върху нас като производители с доказано качество на продукта и с доверието на потребителя. "Отказваме да участваме във войната, която се води срещу нас. Вярваме, че рано или късно БДС стандартът при българското кисело мляко ще се осъвремени. Българският потребител има право да консумира своето уникално кисело мляко, със същите полезни за здравето качества, по същата стара рецепта, но в по-безопасни и по-щадящи околната среда опаковки - опаковките на XXI век", казват от компаниите.
В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика и полистирен. Стъклените буркани обаче отдавна не се използват в промишленото производство, а при керамичните няма достатъчно контрол. В същото време разрешените пластмасови опаковки са от версията за БДС от 1972 г.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:35 · 15.07.2017
Полистирена съдържа химия подобна на хормони и от него се хваща рак на дебелото черво и се изпедерастява. ТОВА Е ДОКАЗАНО. Наистина има по безопастни пластмаси.
Потребител · 07:36 · 15.07.2017
@Потребител П.С. Нека променят само опаковката но не и съдържанието на млекото по БДС
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент