Млечни компании: Налагат ни монопол за опаковките

Качеството на киселото мляко не се променя в новите кофички, твърдят производителите на "Верея", "Маджаров и "Домлян"

Млечни компании: Налагат ни монопол за опаковките | StandartNews.com

Ограничаването на кофичките за кисело мляко по БДС само до един вид позволява на фирми-производителки на опаковки да спекулират с цената на единствения възможен материал. Това се казва в становище на три млечни компании - „ОМК" /производител на марката "Верея"/, „Димитър Маджаров-2" и „Полидей-2" ООД /"Домлян"/, по повод взетото вчера решение на Българския институт по стандартизация (БИС) да не се актуализира БДС при киселото мляко, за което са използвани нов вид опаковки.

"Уважаваме решението, което Техническият комитет на БИС взе. Но не можем да разберем мотивите - киселото мляко по БДС стандарт да е само в опаковка от полистирен (PS). Това изискване е ограничаващо и противоречи на пазарната логика. Новите технологии на производство предлагат опаковки, които са по-подходящи и по-безопасни за здравето на хората, разрешени са от българското и европейското законодателство. Те не променят съдържанието на уникалното българско кисело мляко. Имаме анализи, с които можем да докажем това", се казва в становището на компаниите. В него се посочва още, че са разочаровани от натиска, който се оказа върху нас като производители с доказано качество на продукта и с доверието на потребителя. "Отказваме да участваме във войната, която се води срещу нас. Вярваме, че рано или късно БДС стандартът при българското кисело мляко ще се осъвремени. Българският потребител има право да консумира своето уникално кисело мляко, със същите полезни за здравето качества, по същата стара рецепта, но в по-безопасни и по-щадящи околната среда опаковки - опаковките на XXI век", казват от компаниите.
В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика и полистирен. Стъклените буркани обаче отдавна не се използват в промишленото производство, а при керамичните няма достатъчно контрол. В същото време разрешените пластмасови опаковки са от версията за БДС от 1972 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай