Министерството на икономиката разработва продукти за насърчаване на стартиращия бизнес

Министерството на икономиката разработва продукти за насърчаване на стартиращия бизнес | StandartNews.com

Министерството на икономиката и Българската агенция за експортно застраховане разработват специални продукти за насърчаване на износа на български предприятия, като те ще бъдат специално за стартиращи предприятия. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция "Проблеми и решения за малките и средните предприятия" в Университета за национално и световно стопанство, която се организира съвместно още с Министерството на икономиката и Софийската търговско-промишлена камара.

„Министерството на икономиката активно търси и възстановява диалога с всички сектори и представителни организации, който досега беше занемарен", посочи от своя страна зам.-министърът на икономиката Любомир Ганчев, който също се включи в дискусията. Той акцентира върху регулярния и и ефективен разговор с бизнес организациите за намиране на общи решения, насочени към подобряване на бизнес средата и осигуряване на благоприятни условия за ускорено икономическо развитие.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов подчерта, че вече се набляга на съвместната работа между науката, бизнеса и държавата, той изтъкна, че най-много програми има предвидени в министерството за стимулиране на малките и средните предприятия. „Министерството на икономиката работи по всички фактори на икономическия растеж, като акцентира значително върху ръста на инвестициите. Работим и върху изготвянето на Концепция за Индустрия 4.0, която за в бъдеще да прерастне в стратегия с конкретни мерки, с осигурено финансиране, както и с възможности за изпълнение на мерките за дигитализацията на българската икономика", каза още Борисов.

Зам.–министър Ганчев допълни, че се работи за повишаване на популярността на службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ на България в чужбина с цел да станат по-достъпни за българската икономика. По думите му службите могат да бъдат по-ефективни и да работят повече в помощ на бизнеса и насърчаването на износа. В това отношение ще бъде полезно създаването на дигиталната платформа, която ще свърже търговските представители в реално време с предприятията и държавата.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ Мариета Захариева допълни, че платформата ще създаде реална карта на работещите предприятия в страната и тяхната готовност за излизането на външните пазари. Ние искаме предприемачите да имат бърза връзка с търговския екип на България в чужбина, подчерта Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай