Маказа - врата за чуждите инвеститори

Маказа - врата за чуждите инвеститори | StandartNews.com

Източните Роподи чакат разширението на пункта да даде тласък на бизнеса и туризма

4 министри, 2 заместник - министри, трима шефове на държавни агенции, 8 кмета и 150 бизнесмени събира днес "Стандарт" в Кърджали на най-голямата регионална дискусия от кампанията "ДА! На българската икономика". Домакин на форума е председателят на КРИБ Кърджали Фахри Идриз.
Два часа на въпросите на бизнеса от региона ще отговарят министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на земеделието Десислава Танева, на социалната политика Зорница Русинова и на туризма Николина Ангелкова. Ангажименти към компаниите и кметовете ще поемат зам.-министрите на икономиката и на образованието - Даниела Везиева и Диян Стаматов. Конкретни съвети към компаниите ще дадат изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, шефът на на агенцията по лозата и виното Красимир Коев и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Своите проблеми лично ще поставят пред изпълнителната и законодателната власт кметовете на Кърджали Хасан Азис, на Кирково Шинаси Сюлейман, на Ардино Ресми Мурад, на Черноочене Айдън Осман, на Крумовград Себихан Мехмед, на Златоград Мирослав Янчев, на Смолян Николай Мелемов, както и зам.-кметът на Момчилград Севдалин Огнянов. Законодателно решение на проблемите пък ще търсят народните представители от региона Цвета Караянчева, зам.председател на ПГ на ГЕРБ и депутатите от ДПС Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед. Участие във форума ще вземат още областният управител на Кърджали Илия Илиев, както съветникът на културния министър проф. Николай Овчаров.
На-големите компании от областта ще обсъждат с изпълнителната, законодателната и местната власт общи мерки за икономически растеж и привличане на чужди инвестиции, за заетост и развитие на земеделието и туризма.

Разширяването на "Маказа" ще е една от централните теми на мега форума, който "Стандарт" и КРИБ организират днес в Кърджали. Километричните опашки коли пред пункта пред последните 2 весеца показаха необходимостта от разширяване.
Отварянето на прохода през септември 2013 г бе мечта за няколко поколения родопчани цели 70 години. За три години движението на хора и обменът на стоки се увеличи в пъти. Надеждите на хората от Източните Родопи са свързани най – вече с привличането на нови инвестиции и разкриването на нови работни места.
Още през първите три месеца от 9 септември до 9 декември 2013 г. през прохода „Маказа – Нимфея" са преминали над 86 хиляди коли и около 210 хиляди пътници в двете посоки. Средно - по 15 000 коли на месец. Само да една година пунктът вече е втори по натовареност на преминаващите леки автомобили у нас. Тирове е автобуси все още не се допускат, разрешено е преминаването само на превозни средства до 3,5 т.

Статистиката сочи, че през юли 2014 г. са преминали 158 000 коли с 533 000 пътници, през юли 2015 г. автомобилите са вече 185 000 коли с 572 000 пътници.
Много турски граждани предпочитат „Маказа", преминавайки през Гърция, за да избегнат трафика на ГКПП „Капитан Андреево", а и си спестяват повече от 100 км.
Това лято натоварването на пункта стана наистина жестоко. През юни през на граничния пункт е отчетен трафик от 40 000 автомобила и 140 000 лица.

Преобладаващата част коли и пътуващи през ГКПП „Маказа" са българи от областите Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора. Но през летните месеци пунктът е предпочитан от много румънци и молдовци, защото трансграничният път поема автомобилния поток от Северна Европа към пристанищата в Александруполис и Кавала на Бяло море. Една от причините е, че през „Маказа – Нимфея" връзката с Халкидики е най-пряка за туристите от северната ни съседка.
„Трафикът през лятото е инфарктен, чакахме толкова години да се отвори „Маказа" , сега сигурно ще се наложи още толкова време да мине, за да се решат създадените проблеми, пускането на автобуси и камиони", коментират не само родопчани.
Идеите са да се вдигнат бариерите през „Маказа" и за автобуси, и за тежкотоварни автомобили. Вече е започнал анализ за нагласите на туроператорите. Тази година желанието за автобуси е неизпълнимо, а за ТИР-ове ще са чака още –по дълго, защото не е изграден и обходният път на Кърджали, обясняват местните.

Единственият вариант да се облекчи трафикът е разширяването на пункта. Сега действащият ПУП предвижда единствено изграждането на допълнителна лента за товарни коли. За второ платно за леки коли и автобуси е необходим нов ПУП и областната управа в Кърджали настоява за това, за да се избегнат километричните опашки.

Гръцки фирми оглеждат Кирково и Момчилград

Отварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея" доведе в региона и в Кърджали инвеститори от южната съседка. Гръцки бизнесмени търсят производствени халета, тъй като високите данъци при тях ограничават икономическата активност. Според Агенции за недвижими имоти в Кърджали наред с търсенето и реконструкцията на стари производствени цехове, се строят и нови сгради, но това преди всичко са местни български фирми. Бизнесмени от Ксанти проучваха пред 1-2 години възможностите за разкриване на фабрика за производство на опаковки в Кирковско, също за изграждане на фабрика за производство на LED лампи и цех за преработване на зеленчуци /червена капия/. По неофициална информация сделките за покупка на земеделска земя в Момчилградско са се увеличили с над 30 на сто.
„Вече има няколко големи компании, които проявяват интерес за инвестиции в Кърджали. Те са предимно от областта на хранително-вкусовата промишленост и туризма", коментира и кметът Хасан Азис.

Ръст на туризма

Наблюдава се значителен ръст в областта на туризма.Вече има туристи от цяла Европа. През летния сезон е трудно в Кърджали да се намерят места в хотелите.Интерес има към изграждане на къщи за гости и малки семейни хотели. По европейски програми се строят и реконструират спортни съоръжения – спортни площадки, стадиони и зали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай