Летището под тепетата остава за пловдивчани

Летището под тепетата остава за пловдивчани | StandartNews.com

Китайците не спазиха поисканата едномесечна отсрочка за подписване на договора за концесия

Одобреният за концесионер на летище Пловдив китайско-български консорциум, съставен от китайската компания "Хайнан" и българската „Пловдив еърпорт инвест", не се яви до изтичането на работния ден вчера за подписването на договора. Това съобщиха за "Стандарт" източници от транспортното министерство, като припомниха, че последният възможен срок изтече в сряда вечерта.

В средата на юни китайската част от избрания концесионер поиска едномесечна отсрочка за подписване на договора по административни причини - за приемане на решения от управителни органи на китайската корпорация HNA Group, в която влиза и "Хайнан". Въпреки уверенията, най-вероятно китайците са загубили интерес към сделката след внезапната смърт на съпредседателя на HNA Group - 57-годишният бизнесмен Уан Джиан, който загина при падане от 15-метрова стена във френската провинция, докато семейството му го снимаше.

Освен това, както "Стандарт" вече неведнъж писа, HNA Group изпитва сериозни финансови затруднения, поради които от началото на годината разпродаде част от бизнеса си, за да покрие задълженията си от над 100 млрд. долара.

Процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив ще продължи, като започват преговори с класирания на второ място "Консорциум Летище Пловдив", обясниха снощи за "Стандарт" експерти от транспортното министерство. В консорциума влизат "Тракия икономическа зона" и най-голямата компания за товарни автомобилни превози у нас - пловдивската ПИМК.

ПИМК оперира над 1400 тежкотоварни автомобила, а от 16 март 2016 г. дъщерното й дружество "ПИМК Рейл" получи лиценз за железопътен превозвач. Компанията вече спечели и концесията на интермодалния терминал край града на тепетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай