КЗП следи аквапарковете

КЗП следи аквапарковете | StandartNews.com

Аквапарковете задължително трябва да имат информация за цените на услугите и предупредителни табели за евентуални ограничения по отношение на възраст и килограми на лицата, които могат да ги ползват. Това заяви пред БНТ Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

"За всеки атракцион поотделно трябва да има информация за възрастовите граници под или над които не може да бъда използван. Задължително е обявяването на цената, както и на продължителността на използването на съоръжението срещу тази цена. Ако има допълнителни услуги, те също би трябвало да бъдат отбелязани на информационните табели", коментира Маргаритов. По думите му е необходимо потребителите да бъдат предварително осведомени и за това какво би следвало да се заплати, ако оставят детето си в детски кът с аниматори, например.

Аквапарковете представляват строителни съоръжения, които се въвеждат в експлоатация съгласно изискванията на Закона за устройство на територията, обясни председателят на КЗП. Търговците трябва да поддържат регулярна техническа документация за извършване на периодични инспекции за техническото състояние на тези съоръжения и за тяхната изправност. Регулярното поддържане на техническия паспорт и извършването на технически проверки са най-важната гаранция, че няма да се стигне до инциденти и затова Комисията проверява за воденето на тези регистри, каза Димитър Маргаритов. Все пак, той посъветва родителите да са внимателни и да следят децата. "Независимо от това, че имат усещането, че всичко е наред в дадено съоръжение и че е налице цялата информация, родителите да не изпускат децата от очи, защото понякога рисковете, особено когато говорим за вода, са големи и могат да се случат инциденти за кратко време и на много плитко", акцентира Маргаритов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай