14:50 ч.

17.02.17

2 мин.

0

0

0

Кмет пази опасни пестициди насред село

от Владимир Симеонов |

Кмет пази опасни пестициди насред село

1,4 тона опасни пестициди продължават да се съхраняват в барака в частен имот в санданското село Петрово. Задача на кмета Методи Менчев и работниците в кметството е да отговарят за пазенето им. И да следят някой да не влезе и да направи беля. Преди 2 години еколози от община Сандански поне покриха химическите препарати с дебели найлони, а работници укрепиха вратата и прозорците на постройката. Дотогава бяха в скъсани чували и миришеше в селото. Увериха местните хора през февруари 2015 г., че е задействана процедура за унищожаването им в Швейцария. Да се унищожат толкова много пестициди е скъпо мероприятие. Това трябваше да стане в швейцарски лазерни инсталации, където това се прави безопасно за природата и хората и проблемът се решава кардинално. От РС „Растителна защита" успокоиха местното население, че не бива да се страхува, тъй като въпросните количества са слабо отровни. Няма реална опасност за хората, категорични са експерти.
„Няма как да не сме притеснени. Дано най-сетне решат този проблем, който е повече от 15 години. Тук живеят над 670 жители. Всеки ден аз и работниците в кметството наглеждаме имота с пестицидите, за да се уверим, че всичко е наред. Всеки може да влезе и да направи нещо нередно", заяви кметът на Петрово - Методи Менчев.
Общинският кмет Кирил Котев уточни, че пестицидите са изолирани и затворени, местните хора са предупредени да не влизат в имота. „Предстои да намерим решение заедно с държавата и да се изнесат тези препарати от селото, не е нормално да са в населено място толкова дълго време", каза още градоначалникът на Сандански.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент