Китайски фонд ще инвестира 1 млрд. долара в Централна и Източна Европа

Китайски фонд ще инвестира 1 млрд. долара в Централна и Източна Европа | StandartNews.com

Китайският фонд за дялови инвестиции в Централна и Източна Европа (China-CEE Investment Cooperation Fund) ще инвестира в региона 1 млрд. щ.д. Това стана ясно на среща между заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и г-жа Сун Гуйин, изпълнителен директор на China-CEE Management и заместник-генерален директор на отдел „Управление на инвестициите" на Китайската Ексим банка. Към момента фондът набира капитал за достигане на общата сума, като вече е осигуреното финансиране в размер на 800 млн. щ. д. от няколко източника.

Това е второ набиране на капитал за фонда, които вече са инвестирали 435 млн. щ.д. в 5 страни от региона, една от които е и България. „Много сме доволни от проектът, който имаме в страната ви, така че се надяваме да набележим нови възможности за партньорство като интересът ни е предимно към частния сектор", обясни Сун Гуйин.

Зам.-министър Манолев подчерта, че могат да разчитат на пълно сътрудничество от страна на Министерството на икономиката за всяка инициатива, която ще помогне за икономически растеж и развитието на бизнеса в България. „Страната ни може да предложи политическа и икономическа стабилност, и редица насърчителни мерки за инвестиции", допълни още той. По думите му в страната ни оперират редица инвестиционни фонда, а предварителната информация показва, че 5 нови се подготвят да стартират до края на годината. „Конкуренцията е сериозна, но и нуждата от такива инструменти в редица отрасли на българската икономика са сериозни", допълни Александър Манолев. Като сектори с потенциал за партньорство бяха коментирани информационните и комуникационните технологии, селското стопанство, автомобилостроенето и др.

Предстои представителите на фонда да се срещнат и с ръководството на Българската банка за развитие (ББР), с които да обсъдят конкретни параметри на едно потенциално партньорство между страната ни и CEE Investment Cooperation Fund. Зам.-министър Манолев подчерта, че ББР вече има няколко сключени споразумения с китайски финансови институции, които могат да бъдат надградени. „Като цяло икономическите ни връзки с Китай през последните години се развиват с все по-бързи темпове, а домакинството на срещата на върха на инициативата 16+1 начерта нови хоризонти за партньорство", отбеляза още българският заместник-министър.

Китайският фонд за дялови инвестиции в ЦИЕ (China-CEE Investment Cooperation Fund) е организиран от Китайската Ексим банка. Китайският премиер Ли Къцян обяви учредяването на фонда по време на Втората среща на правителствените ръководители във формат 16+1, проведена през ноември 2013 г. в Букурещ. Фондът е регистриран през ноември 2013 г. в Люксембург с общ капитал 435 млн. щ.д., спонсориран от Ексим банките на Китай и Унгария. Вторият етап на фонда (China-CEE Fund II) стартира през 2017 г. Очаква се до края на тази година общият му капитал да достигне 1 млрд. щ.д.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай