Китайската JAC иска да прави електромобили у нас

Китайската JAC иска да прави електромобили у нас | StandartNews.com

JAC Motors разглежда България като отправна точка към европейските пазари

Китайската компания за производство на леки и тежки автомобили JAC Motors проучва възможностите за производство в България и навлизане на европейския пазар. Това съобщиха представители на компанията на среща със заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

JAC Motors разглежда България като отправна точка към европейските пазари за произвежданите от компанията електроавтомобили и електрически автобуси. От китайската компания заявиха, че при успешен старт ще бъде обсъдена и възможността за установяване на асемблиращо производство в България с използване на произведени у нас компоненти.

Заместник-министър Петров посочи пред делегацията, че България има традиции от миналото в производството на електрокари и мотокари. Той припомни, че в началото на 2016 г. е учреден автомобилен клъстер, което е показател, че броят на фирмите, работещи в този сектор е съществен. Заместник-министър Петров подчерта, че всеки 8 от 10 автомобила в света са изработени с български компоненти. "Ето защо при започване на производство тук JAC Motors ще намери партньори, с които да работи. Убеден съм, че използването на електромобилите е бъдещето в световен мащаб. Такъв проект е в пълно съответствие с програмата на правителството за привличане на инвестиции във високотехнологични сектори", заяви заместник-министър Петров. Той допълни, че Министерство на икономиката приоритетно изгражда и развива „София Тех Парк" съвместно с български университети и научните среди. Той представи и „Национална компания индустриални зони", която развива 8 проекта за изграждане на индустриални зони, където подобно производство може да намери подходящ терен, инфраструктура и комуникации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай