Къщи от дърво на Стройко 2000

Къщи от дърво на Стройко 2000 | StandartNews.com

Български къщи от дърво се представят на изложението Стройко 2000, което отваря врати за 48 път в НДК от 29 март до 2 април. Те се правят от семейна фирма, която има над 300 изградени обекта в страната, а отскоро вдига къщи и в Германия.

Българинът по принцип е по-консервативен, по-трудно приема новите предизвикателства и технологии, въобще по-резервиран е към новия тип строителство спрямо останалите европейци, казва Дарина Върбанова, управител на фирмата.

Тя уточнява, че проектира австрийски тип къщи, които могат да са както с по-модерна визия, така и с класическа, или офис сгради.

В България най-предпочитани са еднофамилният тип къщи, както и офис сградите. Детски градини от дървени конструкции у нас все още няма, макар на Запад те вече да се строят.

Тя е категорична, че в Европа се набляга много на топлоизолационните характеристики и на изискванията за пасивна сграда, в която консумацията на енергия за отопление е сведена до минимум, а в Западна Европа и при осветлението.

В България сме още далеч от тези традиции, но през последните три години все повече българи предприемат подобен тип строителство, отбелязва Дарина Върбанова.

Тя пояснява, че за изолация се използва продукт от дървесни пресовани частици, който е екологичен и има отлични топлоизолационни характеристики.

Според Дарина Върбанова остарялото законодателство у нас по никакъв начин не подпомага строителството на къщи с дървени конструкции. В другите държави това строителство е с данъчни облекчения, което също го прави по-предпочитано, отпускат се и кредити. България все още е далеч от това.

След инвестиции в оборудване компанията въвежда модулност на елементите, подготвени в заводски условия. Така сградите се сглобяват бързо, в рамките на три до пет дни, в зависимост от големината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай