Караниколов нареди проверка в "Кинтекс" за 10 години назад (ОБНОВЕНА)

Държавата ще опита да си върне "Дунарит" на пазарен принцип

Караниколов нареди проверка в "Кинтекс" за 10 години назад (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Министърът на икономиката Емил Караниколов е наредил проверка в Кинтекс за 10 години назад. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в министерството, обяви Канал 3.

Изпратил съм сигнал до прокуратурата – заради три вида боеприпаси. Причината – последните два пъти "Кинтекс" е поискал оферти само от "Емко", но не и от ВМЗ и "Дунарит", а такова задължение е имало. Ако имаше оферти от другите две дружества, щеше цената да е 5-10% по-ниска, заяви Караниколов.

Ще проверяваме как са извършвани сделките и дали най-добрите оферти са печелили, обясни още Караниколов. Проверка ще бъде направена и във ВМЗ – дали има техни патенти, които се ползват неправомерно от други предприятия

От думите на министъра стана ясно, че в момента се произвежда поръчката, предназначена за Индия. "Това нищо няма да струва на данъкоплатците", добави Караниколов.

Няма разпоредба от страна на държавата към държавното дружество "Кинтекс" да преосмисли отношенията си с оръжейната фирма "Емко", посочи Караниколов и обяви, че на 31 август от "Емко" са изпратили искане до "Кинтекс" да бъдат анулирани протоколите и фактурите за продукцията на "Емко", която беше предназначена за Индия и която така и не беше натоварена на пристанище Бургас.

Икономическият министър обяви и, че Агенция "Митници" няма право да пусне боеприпасите, защото "Емко" е с отнет лиценз. "Защо от "Емко" не работят да отстранят нередностите? Междуведомственият съвет ще направи извънредно заседание за връщане на лиценза, ако всичко е наред. Няколко пъти са давани предписания за отстраняване на нарушенията, но това не се е случило", каза Караниколов.

Политици, които не са в парламента, е нормално да протестират пред парламента, защото искат да влязат вътре. Така Караниколов коментира дали ще прати сигнал в прокуратурата защо хора като Татяна Дончева и Румен Петков подклаждат скандала. Караниколов уточни, че е редно протестиращите от "Емко" да се обърнат към ръководството на компанията да отстрани нередностите при съхранението на боеприпаси, констатирано от КОС и "Пожарна безопасност".

Държавна консолидационна компания ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на „Дунарит“, които са 100% собственост на „Кемира“, каза още министър Караниколов. "Както видяхме при „Авионамс“, това се получи и в момента дружеството работи изключително добре и изпълнява всичките си договори“, каза той.

Министър Караниколов припомни, че миналата седмица синдиците на КТБ обявиха публична продан за продажба на активи на вземания от задължените към банката страни – това са „Хедж инвестмънт България“ АД и „Авионамс“ като солидарен длъжник. "Освен това като солидарен длъжник на 100% е и дружеството „Кемира“, което в момента се води собственик на „Дунарит“. На изнесената публична продан заявихме интерес за участие, тъй като част от тези вземания в размер на 42 млн. евро бяха освен на „Кемира“ още и на „Авионамс“ като солидарен длъжник и ако някой ги беше придобил, можеше да се тръгне на изпълнение срещу „Авионамс“. Във връзка с това ДКК заяви интерес да участва – на самия търг не се яви никой и, съгласно нормативната база, веднага след това можеше да започнат преговори, разкри министърът.

Задълженията бяха около 82 млн. лева, а продажната цена беше 67 млн. лева. На другия ден ДКК се яви на пряко договаряне – нещо, което законът допуска, и купи тези задължения за 38 млн. лева. След това извършихме допълнителна проверка и се констатира, че „Хедж инвестмънт България“ АД заедно с „Кемира“ и „Авионамс“ като солидарно отговорни дължат допълнително към други дружества около 50 млн. лева. Оттук нататък „Кемира“ като собственик на акциите на „Дунарит“ ще насочи изпълнението върху тези активи, обясни Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай