Караниколов: "Дунарит" не е на Гебрев

Финансово разузнаване ще рови плащанията в дружеството

Караниколов: "Дунарит" не е на Гебрев | StandartNews.com

Вчера имаше изявления за собствеността на „Дунарит" и Емилиян Гебрев. Същото лице не е собственик, няма го в търговския регистър, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов на пресконференция по горещата тема с опитите да не позволи на държавата да си върне дружеството. 

Продължава да има проблем със собствеността на „Дунарит". Към момента собственик си остава дружеството "Кемира", което е собственост на Цветан Василев и към момента е запорирано, и това е видно от търговския регистър. Имаше спекулации, че Министерството на икономиката отнема лиценза на "Дунарит", но това не е вярно. Поемаме ангажимент дружеството да не спира работа и работниците да запазят работните си места, продължи Караниколов.

Вакум в този бизнес няма, ако едно дружество бъде спряно, чуждестранен конкуренти идва на негово място, обясни министърът. Той разкри, че държавата е платила дълговете на "Дунарит" на синдиците на КТБ. Оттам парите трябва да бъдат преведени на кредиторите.

Относно плащането, от „Дунарит" изпратиха благодарствено писмо. После последваха две неща, които ме изненадаха. Получи се съобщение, че плащането е отхвърлено, а после се появи искане за вписването на предприятието. Двете си противоречат, допълни Караниколов. 

Въпреки всичко последваха няколко странни за мен акта. Първо, беше внесена искова молба, с която не се признава плащането, въпреки че беше извършено. След това получихме искане да се оттегли вписването на търговското предприятие. Едното противоречи на другото. И към момента заради внесения иск съдът спря производството за вписване в залог на търговското предприятие – т.е. преди да бъде продължена процедурата ДКК няма как да оттегли заявлението за кредит, продължи той.

До края на другата седмица ще е готов анализ на плащанията и задълженията на „Дунарит" и тъй като към КТБ има много свързани кредити, проверяваме каква е стойността им и към кого са насочени те, каза още министърът на икономиката. 

В медиите излезе информация, че ДКК е направила изискуемо вземането, но то не е вписано и няма как да стане изискуемо. Имахме готовност то да бъде разсрочено, а не да се плаща веднага с оперативни средства от „Дунарит", въпреки че вчера се появи информация, че парите са платени от друго място. Но работа на Финансово разузнаване е да разбере откъде са парите, обясни Емил Караниколов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай