Канят в Бургас инвеститори от Китай

Канят в Бургас инвеститори от Китай | StandartNews.com

Възможностите за привличане на инвеститори от Китай е една от темите, обсъдени от министъра на икономиката Теодор Седларски при срещата му в събота с кмета на Бургас Димитър Николов и с областния управител Вълчо Чолаков. По време на посещението министър Седларски и неговият екип посетиха Пристанище Бургас и Индустриалния и логистичен парк – Бургас, единствен в страната със смесената си собственост, поделена между община Бургас и Национална компания „Индустриални зони".

По време на срещата в общината министър Седларски и кметът Димитър Николов обсъдиха възможностите за развитие на инвестиционната инфраструктура в града с цел привличане на още по-голям инвестиционен интерес към него.

Обсъден беше напредъкът в развитието на Индустриалния и логистичен парк в Бургас, чието транспортно обслужване ще стане още по-атрактивно след приключване на изпълняваната в момента реконструкция и разширяване на ул. "Крайезерна". Във връзка с очакванията до края на годината да бъде запълнен капацитетът му, министър Теодор Седларски и кметът Димитър Николов бяха единодушни в мнението си, че приоритетно трябва да бъде развивана новата индустриална зона, разположена на територията на бившето военно летище край село Равнец, която е от стратегическо значение за бъдещото развитие на града и региона. Двамата събеседници се ангажираха да работят приоритетно за нейното бъдеще.

Министър Седларски се ангажира да промотира бившето летище като атрактивна бъдеща промишлена зона още през април, когато ще има срещи с инвеститори в чужбина. По повод възможността за привличане на китайски инвеститори, които традиционно проявяват интерес към Бургас, министър Седларски и кметът на града коментираха необходимостта от облекчаване на визовия им режим. Димитър Николов припомни, че в тукашните училища вече се изучава китайски език след сключен договор с китайското министерство на образованието и китайски преподаватели вече обучават над 800 бургаски ученици.

По време на срещата министър Седларски изтъкна и възможността за развитие на предприемаческата култура и за изграждане на стартъп екосистема в града.

„Със своето местоположение и атрактивни културни събития, традиционно привличащи младежката аудитория, град Бургас може да се превърне в притегателен център за дигиталните номади, които могат да намерят в града перфектни условия за живот и творческа работа край морето. Тук лесно може да бъде създадена целогодишна възможност за тяхното развитие, която би била изключително атрактивна, ако бъде създадена подходяща среда, както в Морската градина, така и в индустриалната зона край езерото Вая. По този начин ще бъдат привлечени и млади наши сънародници от диаспората ни в Украйна и в Молдова, които ще получат отлични възможности за развитие в IT сектора и аутсорсинг индустрията. Всичко това, изградено в сътрудничество с университетите, общината и Министерството на икономиката, ще създаде допълнителни възможности за града и ще отключи нов потенциал за неговото развитие", заяви министърът на икономиката.

По време на срещата беше коментиран и един от най-важните проблеми за бизнеса в страната ни – липсата на кадри. Кметът на Бургас изтъкна необходимостта да бъде съхранен броят на обучаващите се в Колежа по туризъм в града заради ограмния недостиг на кадри, необходими за бизнеса, и сподели какъв е опитът на Бургас в създаването и съхранението им – организиране на срещи в професионалните гимназии за събуждане на интереса на родителите и учениците към специалностите, които предлагат, както и подкрепата от бизнеса за стажовете в професионалните гимназии.

Министър Теодор Седларски запозна своя домакин с добрите практики за връзка между бизнеса и образованието, съществуващи в страната ни и се ангажира със създаване на контакти и подкрепа за развитие на софтуерен университет в града.
Възможностите за привличане на инвестиции в област Бургас, финансирането на новата индустриална зана край село Равнец, облекчаването на режима за пребиваване на чуждестранните инвеститори, въвеждането на патенти за някои дейности, облекчаване на разрешителни режими и процедури, касаещи бизнеса и възможност институциите да си доставят взаимно информация по служебен път бяха сред темите, обсъдени по време на срещата между министъра на икономиката и областния управитела на Бургас Вълчо Чолаков. Министър Седларски заяви, че в момента се извършва пълен оглед на регулаторните режими и се прави всичко възможно в мандата на служебното правителство за тяхното ограничаване.

Областният управител поиска съдействие от държавата за подкрепа на развитието на индустриална зона "Равнец", както и повече правомощия за община Бургас във връзка с управлението на предоставения й терен от 3500 дка, които са изключително атрактивни и при една добра управленска концепция могат да бъдат привлечени инвестиции към област Бургас. Вълчо Чолаков изтъкна, че бившето военно летище е много подходящо за тази цел, а наличието на две годни за експлоатация писти са предпоставка за обслужване на карго пратки в близост до зоната.

По време на посещението си в "Пристанище Бургас" ЕАД министърът на икономиката Теодор Седларски бе посрещнат от изпълнителния директор на порта Диян Димов, от Александър Петков, член на СД на държавния оператор и от Ивайло Иванов, директор на териториалното управление на ДП „Пристанищна инфраструктура"- Бургас.

Мининстърът на икономиката и присъстващите от екипа му разгледаха Зоната за обществен достъп, която функционира на територията на държавния порт от 2014 година. Министър Теодор Седларски бе посрещнат в Морска гара Бургас, която е първата гледка за туристите от пасажерските кораби, пристигащи в града. Гостите разгледаха макета на Черно море и корабните модели на изключително модерните за времето си авто-фериботи /ro-pax/ „Трапезица" (MEDLINK I) и „Царевец" (MEDLINK II) и бяха запознати с бургаски пристанищен регион и спецификата на услугите, които предоставят държавният оператор „Пристанище Бургас" ЕАД и останалите пет частни пристанищни оператора в района.

Екипът на министъра разгледа и реставрираната наскоро сграда на „Магазия 1" /най-стария закрит пристанищен склад/, който вече ще изпълнява функцията на втори пасажерски терминал, където ще се обслужва и каботажното /крайбрежно плаване/. Директорът на бургаското пристанище Диян Димов ги запозна с историята на сградата, в която е съхранена ценната нитована конструкция тип „Айфел" и подписания в края на 2016 г. меморандум за сътрудничество с пристанище Марсилия. Димов разказа и за френската връзка при построяването на бургаското пристанище и „Магазия 1". Министър Теодор Седларски и директорът на пристанището обсъдиха бъдещето на „Магазия 1", което предвижда изграждането на заведения за хранене и развлечения, търговски обекти и възможности за провеждане на културни събития.

Министърът на икономиката посети и Индустриалния и логистичен парк в Бургас и се запозна на място със състоянието на проекта и с перспективите за развитието му.
По време на посещението Стамен Стамов, изпълнителен директор на индустриалната зона в морския град, запозна гостите с предимствата на индустриалния парк и изтъкна, че в основата на успещното му развитие стои адекватната и амбициозна политика на община Бургас и на Националната компания „Индустриални зони" (НКИЗ). Индустриалният парк в Бургас е единственият в страната със смесен тип на управление – Община Бургас и НКИЗ. Министър Седларски разгледа изградената инфраструктура и беше запознат с дейността на дружествата, сключили договор с Индустриалния и логистичен парк - производство на отоплителни и вентилационни системи, бетонови смеси, международни превози, автоуслуги, производството на метални конструкции, мебели и хранителни продукти. Министърът на икономиката изрази задоволство от видяното и изтъкна, че профилът на Индустриалния парк в Бургас е насочен към малкия и среден бизнес и към фирмите с висока добавена стойност и с възможности за създаване на по-голям брой работни места.
Очакванията са до края на годината общо 5 дружества да са стартирали дейност в индустриалната зона край езерото Вая.

Съществен фактор за развитието и е и изключително атрактивното местоположение – намира се в промишлена зона „Север", точно до товарна гара и разполага с директна ЖП и шосейна линия до „Порт Бургас". В непосредствена близост са и АМ „Тракия", както и летище Бургас. Освен това потенциалните инвеститори в нея се ползват с редица предимства, като подкрепа от институциите, възможност за осъществяване на дейност в бизнес среда с концентрация на финансови, производствени и човешки ресурси, повишена достъпност до международни канали за дистрибуция. Осигурени са всички възможни инфраструктури – ток, вода, газ, оптичен интернет. Изграждат се и вътрешните улични връзки, а довеждащата до индустриалния парк ул. „Крайезерна" в момента се разширява в четирилентов път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай