Качват по-лесно фирми на борсата

Качват по-лесно фирми на борсата | StandartNews.com

Ще се изработи цялостна стратегия и пътна карта за развитие на капиталовия пазар в средносрочен и дългосрочен план. Това стана ясно при подписването на меморандум за създаване на Съвет за развитие на капиталовия пазар, по инициатива на Комисията за финансов надзор (КФН), Централния депозитар, народния представител от ГЕРБ Делян Добрев и в партньорство с бизнеса и неправителствени организации. Сред основните приоритети са още повишаване на пазарната капитализация и обемите на търговия на регулиран пазар, усъвършенстване на нормативната уредба в областта на финансовите пазари, създаване на условия за финансиране на малкия и среден бизнес чрез капиталови пазари, въвеждане за търговия на нови инструменти на регулиран пазар и др. Председателят на КФН Карина Караиванова обясни, че ще се подготвят инициативи, които да насърчават бизнеса, който проявява интерес към капиталовия пазар. "Факт е, че в България бизнесът все още се финансира предимно чрез банки. Компаниите много рядко набират капитал през Фондовата борса, а там липсват интересни съвременни инструменти, които да привлекат българския и чуждестранния инвеститор", каза тя. Съветът ще разработи стратегия, която ще съдържа пакет мерки, които ще се изпълнят за определено време. "Намираме се на най-ниската точка, откакто капиталовия пазар съществува в България. Надявам се този Съвет да успее да ни постави поне на средно място в ЕС по отношение развитие на капиталовия пазар, тъй като сега сме на едно от последните места", коментира Делян Добрев.

Това е най-правилният начин за съвместна работа в посока изграждане на ефективен и работещ небанков сектор, посочи изпълнителният директор на Централен депозитар Васил Големански.
Първото заседание на Съвета ще бъде следващата седмица и тогава ще се обсъждат практически решения за проблемите на капиталовия пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай