Изнасяме текстил и дрехи за Е2 млрд.

В страната се шие предимно за марки от високия сегмент

Изнасяме текстил и дрехи за Е2 млрд. | StandartNews.com

Износът на текстил и облекло през последните две години достига рекордни стойности и секторът показва все по-добри резултати. Тези положителни тенденции продължават и за 2016 г. резултатите отново ще са много силни, смята Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). "Още няма окончателни данни, но считаме, че износът за 2016 г. е за около 2 млрд. евро. Което означава, че при всяко положение ще бъде повече от 2015 г., макар и с не кой знае какъв голям процент", каза тя за в. "Стандарт". Предишните години износът достигаше около 1,8 млрд. евро, сочат данните на асоциацията. Най-много страната ни изнася за големите държави от Европейския съюз (ЕС), на първо място за Германия, а след нея - за Франция и Италия. Радина Банкова заяви, че за момента няма ръст в износа към някоя по-екзотична дестинация. "Износът си остава основно към европейските държави, поради засилен интерес във връзка с частичния отлив от Далечния изток и връщането на клиенти към региона България, Румъния, Сърбия и Македония. Относно износът към руския пазар - почти невъзможно е да се работи там в краткосрочен план. Докато не отпаднат санкциите не виждам вариант да се продължи работата с тях. Влияние оказва и курсът на руската рубла към еврото и щатския долар. Не трябва да се забравя, че в рамките на една година рублата девалвира спрямо еврото с почти с 50%", обясни Радина Банкова. Има голям интерес към страната ни, но проблемът е, че в рамките на последните 7-8 години заетите в индустрията са намалели с 50%. "В момента имаме по-голямо търсене, отколкото можем да задоволим", каза още председателят на БАПИОТ. Дестинации като Бангладеш и Китай все още са търсени, но всичко зависи от това за какъв тип клиенти става въпрос. Ако говорим за ниско ниво брандове, в тези страни се произвеждат основно такива. "Независимо от факта, че всички се стремят да доказват произход на материалите, че производителите са социално отговорни и т.н., там условията на труд всички знаят какви са", посочи Банкова. Като цяло, към нас интересът е по-скоро на по-високите класове марки. "Това винаги е било наша цел - да работим с клиенти от високия сегмент", каза тя. Във френски медии е излязла информация, че в България заплатите в сектора са по 230 евро, което не е истина, коментира още Радина Банкова. "Това е информация от преди 5-6 години. Мит е, че заплатите при нас са най-ниските в страната, напротив. Още миналата година публикувахме данни, че далеч над 600 лв. са заплатите в бранша. При липсата на работа ръка никой не може да си позволи да плаща ниски заплати", заяви тя. Последното проучване, което БАПИОТ е направило през миналата година за собствена сметка показва, че спрямо предходната година (2016 г. спрямо 2015 г.) заплатите са нараснали с 25%.
Има марки, които работят съвсем целенасочено за българския пазар и те се справят доста добре, смята Банкова. "Те са известни на всеки, който цени българското. Друг е въпросът, че те са единици, но такава е пазарната ниша, като сегмент, толкова поема пазарът", каза председателят на БАПИОТ.

Заетите в бранша
падат до 95 хил.

В страната ни има концентрация на шивашки фирми, като това е факт още преди промените от 1989 г. Силна концентрация има в районите Русе, Плевен, Габрово, Ловеч, Севлиево, Благоевград, Дупница, Петрич, Сандански, Гоце Делчев, Хасково. "Това са все центрове, които съществуват открай време, както пък Сливен и Ямбол са центрове на текстилната индустрия. Не са се променили нещата, по-скоро се консолидират фирмите", каза председателят на БАПИОТ Радина Банкова. "Имаме спад на заетите, от 2001 г. насам. Тогава са били 150-160 хил., а сега са 95 хил., но имаме ръст в износа, което означава, че имаме голяма промяна в структурата на предприятията, концентрация в конкретни пазарни сегменти", посочи Банкова.
Относно Brexit председателят на БАПИОТ каза, че все още няма усещане, че се случва нещо драматично. "Чисто политически и икономически това още не се е осъществило на практика. Предполагам, че чак след 2-3 години ще можем да усетим някакъв реален отзвук от цялото това събитие. Самият Brexit още не е реализиран. Имам някакво усещане, че с времето това ще отшуми, независимо, че е гласуван. Към момента нещата си вървят, така както са вървели и преди", каза Радина Банкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай