Изнасяме машини за фермери в Узбекистан

Изнасяме машини за фермери в Узбекистан | StandartNews.com

България има реална възможност да разшири износа си за Узбекистан на оборудване за преработка на селскостопанска продукция и за хранително-вкусовата промишленост. Около това мнение се обединиха експерти при откриването на Българо-узбекски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Традиционните стоки в износа на България за Узбекистан са медикаменти, медицинско оборудване и инструменти, линии за преработка на плодове и зеленчуци и козметични продукти. Но има възможности за разширяване на износа с оборудване за производство на строителни материали, както и на машиностроителна и електротехническа продукция.

"Българската страна е готова да реализира конкретни бизнес инициативи като обмен на бизнес посещения и провеждане на двустранни форуми", заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров. "Между България и Узбекистан са установени добри външноикономически отношения на традиционно партньорство и стремеж за развитие на дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество", подчерта той. През 2014 г. стокообменът между двете страни е бил 26,6 млн. щатски долара, от които 24,5 млн. щатски долара е българският износ за узбекския пазар. През 2015 г. взаимната търговията отбеляза спад с 22%, като българският износ намалява с 23,5%, а вносът се свива с 3,8%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай