Изкушаваме германците с лютеница и сарми

Изкушаваме германците с лютеница и сарми | StandartNews.com

Какъв е вкусът на българската едросмляна лютеница ще разберат посетителите на най-голямото изложение за храни в света "Зелена седмица", което се открива утре в Берлин. За германците този традиционен български продукт засега се превежда като "булгарише пестос".

Родните фирми-участници в изложението ще разкрият вкуса на традиционни наши продукти, сред които кьопоолу, сарми и кисели краставички, за да преобърнат представите, че млечната салата е дзадзики.

"България - ароматът на слънцето". Под това лого участва страната ни тази година в Зелената седмица. Това е 29-то ни участие, но за първи път България е страна-партньор на организатора Германия, заяви земеделският министър Румен Порожанов. Броени часове преди официалното откриване той представи пред български и германски журналисти палатата ни, с която разполагаме за първи път. В центъра на огромния панаир в Берлин върху 1600 квадратни метра са разположени щандовете на 62 БГ фирми и 12 селскостопански производители. Те предлагат вина, бира, мед, месни и млечни продукти, розов домат, билки, чайове, етерични масла.

"Около 3 милиона лева струва на държавата изложението, като за българските производители участието е напълно безплатно. Залагаме на традиционното и на новаторството, водещи са безопасността на храните и качеството според европейския стандарт", каза Порожанов.

Той представи данни за развитието на агросектора през последните години. Селското стопанство дава 5 % от БВП на страната, в отрасъла е заето 7 % от населението. През последните години сериозни ръстове отбелязват трайните насаждения, при зеленчукопроизводството увеличението е с 32 % за 2016. Нараства интересът към биоземеделие, а политиките на министерството в тази насока насърчават сектора. Овцете и пчелните семейства са се увеличили 4 пъти, а площите с биокултури - 6 пъти. Външното ни търговско салдо е положително и с устойчив ръст. Ако през 2006 година стокообменът е 150 милиона лева, то за 2017 очакванията са за 1,5 милиарда евро. Водещи в износа (40 %) са зърнените и маслодайните култури, но нараства делът и на стоките с добавена стойност - растителни масла, тютюневи изделия, преработени плодове и зеленчуци. ЕС е основен партньор с 85 % от износа ни на аграрни стоки.

На откриването на изложението утре ще са еврокомисарят по земеделието Фил Хоган, кметът на Берлин Михаел Мюлер, вицепрезидентът на федералния съюз на германската хранителна индустрия Кристиан фон Бьотихер и президентът на Германския селскостопански съюз Йохаим Рюквид. Порожанов пък ще покаже българската палата на своя германски колега Кристиан Шмид.

От седмица по местните медии вървят реклами за български храни и ястия. Берлинското „Радио 1" дори предложи на слушателите си да си направят паролите за интернет непробивеми, ползвайки имената на родни гозби като „кавърма" или „кьопоолу".

Танцьорите от "Българе" още днес показаха уменията си в българската палата. В развлекателната програма участват също Люси Дяковска, Адриана Николова-Печенката и студенти от музикалната академия в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай