Изграждат индустриална зона – Кърджали

Изграждат индустриална зона – Кърджали | StandartNews.com

"Днес проведохме среща с чуждестранен инвеститор, който има интерес да инвестира в Кърджали и заедно разгледахме терените, където предстои да се обособи индустриална зона. На този етап е рано да се съобщават детайли, но компанията е мащабна - с около 100 млн. евро годишен оборот, като оперира на няколко континента". Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на подписването на Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Кърджали и „Национална компания Индустриални зони" ЕАД за реализирането на проекта. Документът беше подписан в присъствието на зам.-председателя на НС Цвета Караянчева, а подписи под него положиха областният управител на Кърджали Никола Чанев и изпълнителният директор на "Национална компания Индустриални зони" Антоанета Барес.

„Кърджали е една много перспективна дестинация, която ще бъде атрактивна за инвеститорите и която има какво да предложи", каза зам.-министър Манолев. По думите му доказателство за това са и цифрите – чуждестранните преки инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор в област Кърджали за 2015 г. възлизат на 176,3 млн. евро. „Обособяването на индустриална зона в Кърджали е проект, който ще даде добавена стойност на региона и ще е още една причина повече компании да инвестират тук. Не по-малко важно е, че вече са завършени голяма част от важните инфраструктурни проекти и има магистрална свързаност до летище и пристанище и налична жп инфраструктура", допълни той.

Редица турски компании имат интерес към региона, стана ясно още от думите на Александър Манолев. Той поясни, че преди няколко седмици в София се е състоял мащабен бизнес форум с участието на над 100 компании от България и Турция, които имат интерес да оперират в страната ни. Само за последната година турски фирми са инвестирали у нас над 22 млн. евро. Данните на БНБ показват, че общият обем на инвестициите от южната ни съседка за последните 10 години надхвърлят 835 млн. евро. „Кърджали може и трябва да се възползва още по-ефективно от този интерес", подчерта зам.-министър Манолев. Той допълни, че има добри перспективи и за привличане на гръцки и други инвеститори заради стратегическото георгафско положение на Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай