15:45 ч.

11.07.18

3 мин.

0

1

0

Искат до Е2000 на квадрат за неремонтирани апартаменти

от редактор |

Искат до Е2000 на квадрат за неремонтирани апартаменти

Раздутите цени спъват сделките, предупреждават брокери


Жилища за ремонт в центъра на София, които през 2017 г. не надхвърляха 1500 евро за кв.м., се предлагат за 2000 евро. Осъществяването на подобни сделки е трудно, предупреждават брокери на имоти. Същото се отнася и за жилища извън централната градска част или за малки апартаменти в центъра, чиито цени са скочили на 2300-3000 евро на кв. метър през последните месеци.


Въпреки общото икономическо оживление и ръста в доходите и кредитирането в България, пазарът на луксозни имоти отбеляза спад в активността през първите 6 месеца на 2018 г. Макар да се наблюдава увеличение от 30% в запитванията за висок клас имоти, купувачите и наемателите изпитват колебания за осъществяване на сделки, заради бързото покачване на цените на пазара. Това пише в анализът на консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates за първата половина на 2018 г.


Оживление се наблюдава в кварталите по Витошката яка заради повишения интерес към строителство на еднофамилни къщи в района.


Сделките с инвестиционна цел претърпяха своеобразен бум в София. В резултат на засиленото търсене на имоти за инвестиция, често се случва жилища да се препродават няколко пъти на все по-високи цени. Това влияе и на ценовите нива на наемния пазар, които продължават да растат, за да могат да осигурят възвращаемост на средствата, вложени в препродадените имоти.


"Покачването на цените води до изчезване на нишата за инвестиции в стари жилища за ремонт, което ще афектира значително пазара", коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.


През първото полугодие на 2018 г. се наблюдава лек ръст в продажбите във високия ценови сегмент – над 500 000 евро. Повишеният интерес към подобен тип жилища произлиза основно от нарастващия брой сделки с къщи.


Интересът към такива сделки в полите на Витоша е трайно висок, но ограниченото предлагане подтиква купувачите да се ориентират към алтернативи. Тази тенденция води до засилено търсене на малки строителни парцели, подходящи за еднофамилни къщи. Сделките, които се осъществяват в този район най-често, варират между 100 000 и 150 000 евро, като най-голям интерес представляват имоти в кварталите по южната дъга на Околовръстен път, „Драгалевци", „Симеоново" и старата част на „Бояна". Тъй като парцелите в тази част на София са дефицитни, покупките се реализират бързо при разумни цени.


Първата половина на 2018 г. бележи 15% ръст в цените спрямо същия период миналата година, като най-високи са нивата в района на Докторски паметник и централната част на София. През последните месеци средните цени за продажба на имот в посочените зони трайно варират между 2000 и 2400 евро/кв.м.


Засиленото предлагане на жилища доведе до спад в цените на наемния пазар в райони като „Драгалевци", „Изток" и „Младост". Тази тенденция се дължи на споменатия ръст в инвестиционни покупки през последните години, който доведе до превес на предлагането над търсенето.


Наемният пазар също страда от надценени оферти през последните месеци, като горната граница за луксозен апартамент с една спалня е 600 – 650 евро, а за такъв с две спални – 1200 евро. В подобни случаи специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 05:43 · 12.07.2018
Смешници, искат, ама не дават! Стига сте правили реклама на презастроената кочина.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент