Инвестират 43 млн. лв. в 13 университета

Инвестират 43 млн. лв. в 13 университета | StandartNews.com

43 млн. лв. ще бъдат вложени за ремонт и оборудване на 13 университета по линия на управляваната от Министерството на регионалното развитие ОП „Региони в растеж" 2014 -2020 г. по мярката за подкрепа на висшите учила в България. Това обяви зам.-министърът Деница Николова, която заедно с ректора на Технически университет – София проф. дмт. инж. Георги Михов поставиха началото на проект за цялостно обновяване на Блок 3 и Блок 1 на висшето учебно заведение. Със символично поставяне на първото парче изолация започна изпълнението на мащабното задание за енергийна ефективност и оборудване на двата учебни корпуса, като стойността на проекта е 3,5 млн.лв., от които близо 3 млн. лв. е безвъзмездната европейска помощ, а 525 хил. лв. е националното съфинансиране.

„Изключително ми е приятно, че днес даваме началото на поредния проект с най-видим ефект за бъдещето на България - инвестициите в образованието. Това за нас е най-важната мярка", посочи зам.-министър Николова. Тя обърна внимание, че в програмния период до 2020 г. по ОП „Региони в растеж" МРРБ е предвидило 344 млн.лв. за обновяване, обзавеждане и оборудване на детски ясли и градини, професионални гимназии и общински училища. „Така ще подобрим условията за образование, ще модернизираме материалната база и ще дадем възможността студентите и учениците да имат качествена среда за образование и по-големи възможности да подобрят своята квалификация по начин, по който да подпомагат и подкрепят бизнеса в реализацията на проектите, и в резултат на това да се стигне до общ ефект за развитие на икономиката и държавата", каза още Николова.

Зам.-министърът напомни, че в предишния програмен период по ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г. също е вложен значителен ресурс в сферата на образованието. Над 36 млн.лв. са инвестирани в ремонта на 15 университета , а други 374 млн. лв. за обновяване на детски градини и училища в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай