20:10 ч.

15.02.17

2 мин.

0

1

0

Инфлацията топи парите в банките

от Стефан Кючуков |

Инфлацията топи парите в банките

Поскъпването на зеленчуците и бензина доведе до рекордна инфлация, която вече топи парите на хората и бизнеса в банките. През януари инфлацията е 1,3%, обявиха от НСИ. Това е най-високата месечна инфлация от 55 месеца, или над четири години и половина. Натрупаната инфлация за 12 месеца в края на януари е 1,4%. Това е най-високата годишна инфлация от 43 месеца, или над три години и половина. Като годишната инфлация вече е доста по-висока от лихвите по банковите влогове. Лихвите по депозитите на фирмите в лева са средно 0,14%, а в евро - 0,26%. А лихвите по влоговете на граждани в лева са 0,67%, а в евро - 0,51%, сочат данните на БНБ. Оказва се, че ако човек има 1000 лв. в банка, за година реално е изгубил 7,20 лв. заради ниските лихви. През последните години бяхме свикнали 12-месечната инфлация да е отрицателна и дори при ниските банкови лихви спестяванията на хората и фирмите не се топяха. През януари обаче ситуацията се променя и влоговете вече реално намаляват.
Причината за високата инфлация през януари е поскъпването на храните с 3,5%, на масовия бензин А95Н с 2,1%, и на дизела с 3,5%. Като от храните най-сериозно са се повишили цените на пресните зеленчуци - с 27,8%, и на картофите - с 10%. За това допринесе и големият студ, който изгони малките търговци на плодове и зеленчуци от пазарите. И макар през януари да е нормално цените на зеленчуците да се вдигат, те са с 21% по-скъпи от същия месец на миналата година. Цените на дрехите и обувките през януари се понижават.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:29 · 15.02.2017
.....Причината за високата инфлация през януари е поскъпването на храните Копирано от standartnews.com... - tova ne e vyarno , zenite se regulirat ot t'rseneto o predlaganeto , kato nyama dostat'4no proisvedeno, zenite se ka4vat. I pongee nie ne proisvegdame a vnasyame , si plashtame sa tarik'tl'ka . Ravnishteto na zenite e sledstvie , ne e pri4ina .
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент