17:00 ч.

05.09.17

2 мин.

0

1

0
Икономиката вдига обороти

Икономиката на страната набира обороти и през второто тримесечие на годината ръстът на БВП достигна 3,6%, сочат данните на Националния статистически институт. Това е най-големият ръст на БВП за последните четири тримесечия. Спрямо първото тримесечие на 2017 г. ръстът на икономиката е с 1%. С тези резултати България влиза в групата на добре представящите се страни в ЕС. По-добри резултати от нас за ръст на БВП на годишна база имат Румъния (+5,7%), Латвия (+4,8%), Чехия (+4,5%), Полша (+4,4%), Литва (+3,9%), Швеция (3,9%) и Холандия (3,8%).
През второто тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 24,149 млрд. лв., обявиха от НСИ. Преизчислен в евро, БВП е 12,347 млрд., като на човек от населението се падат 1 741 евро.
Делът на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0,2 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година до 4,1%. Индустриалният сектор намалява дела си в икономиката с 0,6 пр.п. до 29,5%. А делът на услугите се увеличава до 66,4% при 66% година по-рано. Инвестициите формират 21,3% от произведения БВП, но през второто тримесечие те намаляват с 1%. В същото време потреблението на домакинствата нараства с 4,4%, което се явява основен двигател на растежа на икономиката заедно с износа, който се увеличава с 6,5%.
Ръстът на икономиката на годишна база се определя основно от регистрирания растеж в: Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 4%, Добивна промишленост; преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване - 3,1%, Операции с недвижими имоти - 3%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 2,5%. Във финансовите и застрахователни дейности се отчита спад с 0,1%.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:03 · 06.09.2017
вдигате бананите в шопската бананова република
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент