Главният прокурор поиска проверка на язовир „Бели Искър"

Главният прокурор поиска проверка на язовир „Бели Искър" | StandartNews.com

Главният прокурор е поискал проверка за язовир „Бели Искър". Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който в началото на заседанието на Министерски съвет посочи, че е получил писмо от Сотир Цацаров. То е свързано с направените проверки по язовирите в последните години.

"Използвам случая, имам писмо от главния прокурор Сотир Цацаров, във връзка с направените проверки по язовирите в последните години", каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов.

"Резюлирал съм го до министъра на икономиката, на екологията, на МРРБ и кмета на София да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин. Ще го получите след това. По принцип препоръката е за язовир "Бели Искър", заяви министър-председателят.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред журналисти в Министерски съвет, че на язовира действително има констатирани проблеми и затова са подготвени проекти за реконструкция на язовирната стена. "Яз. "Бели Искър" има акт за държавна собственост. В същото време концесионерът "Софийска вода" стопанисва язовира съгласно концесионния договор. Затова работим съвместно с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да може да се намери най-добрата форма", обясни столичният кмет. Тя обясни, че задълженията на концесионера са за текуща поддръжка, а сега е нужна капиталова инвестиция. затова тече експертна работа по избиране на един от няколко проекта.

Жителите на околността около язовир "Бели Искър" отдавна алармират, че съоръжението е опасно, тъй като стената е на почти 80 години и е компрометирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай