Французи ще правят у нас врати за Airbus

Французи ще правят у нас врати за Airbus | StandartNews.com

Завод край Пловдив ще прави самолетни части. Проектът на френската компания Latecoere се финансира с 6 млн. евро по Плана "Юнкер", съобщи "Марица". През есента на миналата година Latecoere направи първа копка на предприятието. То е част от мащабен инвестиционен проект на френската група. Финансирането е на обща стойност 55 млн. евро, които Европейската инвестиционна банка отпуска на Latecoere. Повечето от средствата са за научно-развойна дейност и иновации, но пари по Плана "Юнкер" са предвидени и за новите производства в България и френския град Тулуза.

Заводът край Пловдив ще е разположен на 5000 кв. м, от които 4000 кв. м е производствена площ и 1000 квадрата - административна. Там ще се произвеждат авиационни възли за вратите на самолетите Airbus A320 и A330, както и шкафове за авионика, но без кабелите и електронното оборудване. Очаква се заетите да бъдат 200 души, повечето от тях работници. Първоначалната инвестиция е на стойност 11 млн. евро и включва изграждане и оборудване на предприятието. Предвижда се в рамките на три години общата инвестиция да достигне близо 15 млн. евро. По план трябва да заработи през март 2018 г.

Освен френската Latecoere, 23 млн. евро по Плана "Юнкер" ще вложи в България и германската софтуерна компания Software AG. Парите са част от мащабна инвестиция на обща стойност 211 млн. евро, подкрепена със 100 млн. евро от ЕИБ. "Софтуер АГ дивелъпмънт център България" развива някои от най-иновативните проекти на германската компания. Те са в сферата на бизнес софтуера и в областта на интернет на нещата (IoT), а именно IoT е предмет на европейската инвестиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай