ЕК гледа с оптимизъм към икономиката ни

ЕК гледа с оптимизъм към икономиката ни | StandartNews.com

Еврокомисията (ЕК) излезе с оптимистична пролетна прогноза за българската икономика. Това съобщи БНР и уточни, че същевременно е понижила своите очаквания за икономическия растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз.

Увеличаването на работните места през 2016-а ще бъде с 0,3%, а през 2017-а – с половин процент, смятат от комисията.

Комисията е променила и очакванията си за развитието на българското стопанство. Новите данни показват, че от 1,5 на сто през зимата, тя прогнозира растеж от 2% на БВП през 2016 година. Очаква се растежът да възстанови нормалните си равнища до 2,4 на сто догодина.

Българските производители изнасят повече продукция в чужбина заради повишеното търсене в Европа и по света, както и заради ниските й цени, благодарение на слабия курс на еврото и евтиния петрол.

Влагането на свежи капитали у нас обаче ще продължи да бъде потискано от забавените проекти, финансирани от еврофондовете. Негостоприемната бизнес-среда също оказва влияние за слабите инвестиции, допълват от ЕК.

Съотношението на държавния дълг спрямо БВП на България остана сред най-ниските в Съюза, но ще нарасне с 1,7% в рамките на 4 години, предупреждава още Еврокомисията.

"Можем само да призовем за мобилизация на българската икономика за представянето на качествени проекти в приоритетните сектори на плана Юнкер като цифровите технологии, енергийната ефективност и мобилността на бъдещето. Вече са ангажирани 82 милиарда евро за 25 държави. Моето желание е от тях да има за всички", каза еврокомисарят по икономическата политика Пиер Московиси.

"Безработицата ще продължи бавно да намалява до 8% следващата година, поради застаряването на населението и емиграцията. Явлението е изкуствено", се казва в писмено изявление на българския заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай