До 19 800 лв. за студенти за да си направят фирма

До 19 800 лв. за студенти за да си направят фирма | StandartNews.com

До 19 800 лв. ще се дават на студенти за да си направят фирма, която да работи в сферата на промишлеността или научната и развойна дейност. Със заповед на министъра на икономиката се утвърди Оперативно ръководство за 2017 г. по проект "Техностарт 3 - Насърчаване на иновационната активност на младите хора в България" и считано от 29 март 2017 г. се обявява Национален конкурс за кандидатстване по проекта.

По проект "Техностарт 3" могат да кандидатстват студенти, хора с висше образование: бакалавър или магистър и докторанти, съгласно условията на глава трета, раздел първи от оперативното ръководство за 2017 г.

Целта е да се насърчат младите хора с иновативни и жизнеспособни идеи, да реализират тези идеи и да се промотират успехите им, като им се предостави безвъзмездна финансова помощ за създаване на собствени фирми.

Проектът "Техностарт 3" е в изпълнение на приоритетни области №1 "Предприемачество" и №9 "Умения и иновации" от Националната стратегия за насърчаване на МСП 2014 -2020 г.

В рамките на проекта се предоставя безвъзмездна финансова помощ в размер на 90% от общия размер на финансиране или до 19 800 лева за всеки одобрен бизнес план. За да получи финансиране на проекта, всеки одобрен кандидат за финансиране трябва да регистрира своя фирма (ЕООД или ЕТ) и да осигури задължителен собствен принос от 10% от общия размер на финансиране или до 2 200 лв. за всеки одобрен бизнес план.

Проект "Техностарт 3" финансира стартиращи фирми с бизнес идея само в сферата на промишлеността и научната и развойна дейност.

Допустимите разходи в рамките на проекта са разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА), разходи за придобиване на дълготрайни нематериални активи (ДНА), разходи за ток, вода, отопление и наем на помещения, разходи за закупуване на материали и консумативи, разходи за външни услуги и разходи за банкови такси, свързани с обслужване на ескроу банковата сметка по проекта, необходими за изпълнението на дейността по бизнес плана.

Конкурсната документация се подава лично или чрез упълномощено лице в деловодството на Министерството на икономиката от 09.00 до 17.30 ч. на адрес – 1052 София, ул. "Славянска" №8 или по пощата.

Кандидатите могат да задават въпроси по време на кандидатстването по проекта на електронен адрес - [email protected]

Крайният срок за кандидатстване е до 29 май 2017 г., включително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай