ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Автоиндустрията даде газ на икономиката ни

ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Автоиндустрията даде газ на икономиката ни | StandartNews.com

Големият бум в България тепърва предстои

Автомобилната индустрия е най-бързо развиващата се в България. Над 50% от всички инвестиции през последните години са в този сектор. Тенденцията ще се запази през следващите години и дори ще се ускори, прогнозират експертите.
Всички същестуващи производства у нас, особено в периода от 2014 г. досега, са с почти двойно нарастване - както на производствените обеми, така и на анагажираните служители в производствата. При инженерните компании ръстът надхвърля 50%. Оценката за индустрията е, че дава около 4% от БВП на страната, казва Иван Михайлов, председател на Управителния съвет на Аутомотив клъстер България /АКБ/.

Неправителствената организация е създадена през 2012 г., за да подпомага автомобилната индустрия в България. Първоначално в АКБ са членували 30 компании, които произвеждат компоненти за автомобили, а заетите са под 9 хиляди души.

В момента в клъстера членуват над 80 компании, като броят им се увеличава всяка година. А общият брой заети в автомобилната индустрия надхвърля 45 000, което е увеличение с над 10 000 само за последните две години.

Износът в бранша също се увеличава. По данни на Министерството на икономиката, рекорден ръст от 60% е отчетен през 2010 г., а цифрите за 2014 г. и 2015 г. показват, че тенденцията за нарастване се запазва, съответно със 17% и 16%.

"Страната ни е една от интересните дестинации за производство на компоненти за автомобилната индустрия, а в обозримо бъдеще, живот и здраве, и за производство на автомобили. Автомобилната индустрия първа ще влезе в Индустрия 4.0 и това на практика се случва", казва архитект Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, пред Bloomberg TV Bulgaria.

В началото на годината бяха представени резултатите от прочуване за развитието на автоиндустрията в България, дело на Colliers International, Аутомотив Клъстер България и PwC. Според него, 70% от компаниите в сектора очакват ръст на приходите си през 2018 г.

„Големият бум в автомобилната индустрия в България тепърва предстои. Това вече започва да се вижда и в изследванията", коментира арх. Станиславов. Според проучването, 55% от компаниите са изразили желание да увеличат броя на служителите си. За това обаче е нужна квалифицирана работна ръка.

Компаниите в този толкова важен отрасъл за българската икономика посочват дефицита на кадри като основен проблем за бранша. Тази тема ще бъде акцент и в дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от вестник "Стандарт" в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България. На форума днес в зала "Киото" на хотел "Маринела", за среща с бизнеса ще пристигнат вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, заместник-министрите на икономиката и образованието Лъчезар Борисов и Таня Михайлова, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания „Индустриални зони", Ангел Ангелов, заместник- главен директор на Главна дирекция „Услуги по заетостта" в Агенция по заетостта, Румяна Михайлова, Изпълнителен директор на Главна инспекция по труда, Милена Дамянова – председател на парламентарната Комисия по образованието и науката, Петър Кънев, председател на Комисията по икономика и туризъм в НС, директори на професионални гимназии и технически университети.
Сред темите, които ще бъдат обсъдени, са държавните политики за подпомагане на българското автомобилостроене, законодателни инициативи за развитие на бранша, ролята на българската наука в сферата на автомобилостроенето, идеи за промени в Кодекса на труда, които касаят бранша и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай