Троян с нов път за по-добър бизнес

Троян с нов път за по-добър бизнес | StandartNews.com

Поредната дискусия на вестник "Стандарт" и КРИБ от кампанията "Да! на българските региони" се проведе в Троян. Във форума участваха над 30 представители на местния бизнес, които поставиха важни за общината проблеми пред депутатите Ирена Соколова (ГЕРБ), Петър Кънев (БСП), Георг Георгиев (ГЕРБ), изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, зам.-председателя на Българската агенция за инвестиции Меджиде Ахмедова, шефът на дирекция "Подръжка на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Георги Златев.

"Икономическият и социален профил на Троян е уникален - в града безработицата е едва 5,4 % - на практика я няма и това е обяснимо с над 1600-те предприятия в Троян", заяви главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова по време на дискусията. В общината са съсредоточени над 30 % от предприятията в цялата Ловешка област. Тук е добре развита мебелната, текстилната и хранителната промишленост, а в последните години бурно се развива и IT-секторът.

Въпреки тези добри показатели, местният бизнес очерта два сериозни проблема, които спъват развитието - липсата на достатъчно работна ръка и недобрата транспортна инфраструктура.

През следващата година ще бъде финансиран ремонтът на един от важните пътища за общината между Лесидрен и Голяма Желязна, заяви Георги Златев от АПИ. Той обеща и догодина да бъде готов техническият проект за обходния път на Троян и да се търси възможност по-нататък и за неговото финансиране. По настояване на местния бизнес в АПИ ще се проведе и среща, на която да се обмислят възможностите за целогодишно поддържане на прохода Беклемето.
На срещата присъства и епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, който съобщи, че светата обител е кандидатствала с проект по програмата за селските райони за обновяване на скита "Свети Никола".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай