16:35 ч.

16.02.17

2 мин.

0

0

0

Димитър Маргаритов: Онлайн търговията дърпа икономиката напред

от Стандарт |

Димитър Маргаритов: Онлайн търговията дърпа икономиката напред

Развиващите се сектори като онлайн търговията и различните иновативни технологии дърпат икономиката напред и същевременно осигуряват баланс на пазара, заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в предаването „Директно" по BG ON Air.


Според Маргаритов наскоро изнесените от Националния статистически институт данни, отчитащи подобрение на потребителското доверие с близо 10-годишен връх, показват две важни неща – безработицата намалява и потребителският индекс на доверие се увеличава.


Трайното повишаване на интереса към онлайн търговията и в България особено в последните 4-5 години според него се дължи основно на предимствата й пред конвенционалната и на преодоляването на някои страхове от предишни периоди при пазаруване от онлайн магазини.
„Потребителят може да види стоката на екран и да я разгледа, когато му я доставят. Ако не му хареса, може да я върне. Преодолява се и предразсъдъкът по отношение разплащането с кредитни или дебитни карти, тъй като тези способи далеч не са толкова рискови, защото има възможност за проследимост. А съществуват и други способи", посочи Маргаритов.


„Важно е да се прочете всичко и ако нещо не е ясно, да се търси начин за контакт с търговеца – задължително неговите координати трябва да присъстват във всеки сайт за електронна търговия. Освен това, съпоставката на различни оферти е едно от най-големите удобства на онлайн търговията. Без усилия всеки потребител би могъл да извика на екран поне 3-4 подобни оферти за това, което иска да си купи и да избере онова, което най-много му харесва при съпоставката цена-качество", обясни Маргаритов.


В анкета граждани споделиха опит за безопасно пазаруване онлайн. Една от препоръките бе да се консултират с поне двама свои познати, които вече са правили покупки от съответния търговец. Да си търсят правата в случай, че са нарушени и да вярват, че те ще бъдат защитени.


„Статистиката ни показва, че най-често хората се оплакват от неспазване сроковете за доставка или препятстване правото на отказ поради възражение от страна на търговеца или парите не са им върнати в срок, след като вече са изпратили обратно стоката ", каза още председателят на КЗП.


По данни на „Евростат" през 2016г. 1/3 от българите са пазарували онлайн. Най-много се купуват дрехи, стоки за дома и туристически услуги


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент