Димитър Маргаритов: Онлайн търговията дърпа икономиката напред

Димитър Маргаритов: Онлайн търговията дърпа икономиката напред  | StandartNews.com

Развиващите се сектори като онлайн търговията и различните иновативни технологии дърпат икономиката напред и същевременно осигуряват баланс на пазара, заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в предаването „Директно" по BG ON Air.

Според Маргаритов наскоро изнесените от Националния статистически институт данни, отчитащи подобрение на потребителското доверие с близо 10-годишен връх, показват две важни неща – безработицата намалява и потребителският индекс на доверие се увеличава.

Трайното повишаване на интереса към онлайн търговията и в България особено в последните 4-5 години според него се дължи основно на предимствата й пред конвенционалната и на преодоляването на някои страхове от предишни периоди при пазаруване от онлайн магазини.
„Потребителят може да види стоката на екран и да я разгледа, когато му я доставят. Ако не му хареса, може да я върне. Преодолява се и предразсъдъкът по отношение разплащането с кредитни или дебитни карти, тъй като тези способи далеч не са толкова рискови, защото има възможност за проследимост. А съществуват и други способи", посочи Маргаритов.

„Важно е да се прочете всичко и ако нещо не е ясно, да се търси начин за контакт с търговеца – задължително неговите координати трябва да присъстват във всеки сайт за електронна търговия. Освен това, съпоставката на различни оферти е едно от най-големите удобства на онлайн търговията. Без усилия всеки потребител би могъл да извика на екран поне 3-4 подобни оферти за това, което иска да си купи и да избере онова, което най-много му харесва при съпоставката цена-качество", обясни Маргаритов.

В анкета граждани споделиха опит за безопасно пазаруване онлайн. Една от препоръките бе да се консултират с поне двама свои познати, които вече са правили покупки от съответния търговец. Да си търсят правата в случай, че са нарушени и да вярват, че те ще бъдат защитени.

„Статистиката ни показва, че най-често хората се оплакват от неспазване сроковете за доставка или препятстване правото на отказ поради възражение от страна на търговеца или парите не са им върнати в срок, след като вече са изпратили обратно стоката ", каза още председателят на КЗП.

По данни на „Евростат" през 2016г. 1/3 от българите са пазарували онлайн. Най-много се купуват дрехи, стоки за дома и туристически услуги

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай