Дават рамо на бизнеса в страната

Дават рамо на бизнеса в страната | StandartNews.com

С подкрепата по процедура „Развитие на клъстерите в България" се цели създаване и развитие на клъстери в България, които да бъдат фактор за повишаване на конкурентоспособността и за развитието на икономиката ни. Това заяви зам.–министърът на икономиката Даниела Везиева, която откри информационен ден за представяне на процедура „Развитие на клъстерите в България" по ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Везиева посочи, че общият бюджет на процедурата е 20 млн. евро, като финансирането от европейския фонд за регионално развитие е 17 млн. евро, а националното съфинансиране е 3 млн. евро. Тя допълни, че интензитетът на помощта по процедурата е до 70-90%, при максимална продължителност на проектите 18 месеца.

Зам.-министърът на икономиката изтъкна, че допустими кандидати по процедурата са обединения, категоризирани за целите на процедурата от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), като: клъстери в начален етап на развитие, развиващи се клъстери или развити клъстери. Подаването на документи за категоризация ще бъде до 30 януари 2017 г.

По думите й допустимите дейности са свързани с подпомагане на създаването и развиването на клъстери, а минималният размер на подаден проект по процедурата трябва да е над 100 000 лева. „Максималния размер на подаден проект за клъстери в начален етап на развитие е 391 166 лева, за развиващи се клъстери - 1 млн. лева, а за развити клъстери – 2 млн. лева", заяви Везиева.

Процедурата е открита за кандидатстване до 28 април 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай