18:14 ч.

17.02.17

3 мин.

0

1

0

Дават пари от ЕС на жени предприемачи

от редактор |

Дават пари от ЕС на жени предприемачи

Пари от ЕС ще се дават на жени предприемачи. Това стана ясно на среща на министър на икономиката Теодор Седларски с представители на социалното предприемачество у нас. Участниците имаха възможност да представят проектите, по които работят и проблеми, които срещат по време на своята работа. От страна на бизнеса на срещата присъстваха Ива Цолова, член на Управителния съвет на ABLE, Юлия Георгиева, мениджър проекти на Сдружение Тук-Там, Юли Вълков, директор на Reach for Change, Боряна Велкова от Обединени идеи за България и др.


Директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева съобщи по време на срещата, че за първи път през този програмен период е предвидена процедура за социално предприемачество - "Насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства и секторите на НСНМСП". „Предвидена е подкрепа за стартиращи предприятия с предприемачески идеи, свързани с европейски и регионални предизвикателства. Биха могли да се отличат предприятия в специфични сфери, например - творчески и културни индустрии, предприятия, разработващи нови продукти и услуги", каза г-жа Пенева. По думите й подкрепата ще бъде фокусирана и в следните уязвими групи: младежи до 29 год., жени предприемачи и предприемачи над 50 год. Бюджетът на процедурата е 34,37 млн. евро, а допустими кандидати са микро, малки и средни предприятия, с по-малко от три приключили финансови години.


По време на срещата Юлия Георгиева, представител на Сдружението Тук-Там, сподели че това е сдружение на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България. „Допринасяме за положителната промяна тук, като черпим полезен опит от там", каза тя.


В рамките на дискусията Боряна Великова, зам.–председател на Сдружение Обединени идеи за България, запозна участниците с основния си проект – „Идеите това сме ние", който е посветен на социалното предприемачество и стимулира създаването на социални иновации. Близо 150 български студенти от страната и чужбина ежегодно работят по ключови въпроси в сферите на технологиите, икономиката, културата, науката, образованието, околната среда, градската среда и др.


Изпълнителният директор на „Джуниър Ачийвмънт България" Милена Стойчева сподели, че през последната година управляваната от нея организация е обърнала поглед към социалното предприемачество. Според нея средата ни не е достатъчно зряла и няма количествено натрупване на мислещи хора в тази насока.


От своя страна икономическото министерство предложи да се направи пакет или портфолио с успешни примери, които да се предоставят на инвеститорите, и по този начин да послужат като инструмент за подпомагане връзката между социалните предприемачи и институциите.


Министерството на икономиката пое ангажимент, съвместно с ИАНМСП, да организира конференция за социалното предприемачество, която да даде по-широка публичност и информативност за добрите практики до момента у нас. 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 04:03 · 19.02.2017
само на жeни-прeдприeмачи ли?
Ами ако съм пeдeраст-прeдприeмач няма ли да ми дадат eвропeиски пари?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент