Дават пари на инвеститори за обучение на нови кадри

Държавата ще поема до 75% от разходите за квалификация

Дават пари на инвеститори за обучение на нови кадри | StandartNews.com

Държавата ще приеме нови мерки за насърчаване на инвестициите. Министърът на икономиката Емил Караниколов ще предложи държавата да поема по-голяма част от разходите на инвеститорите за обучение на нови кадри. В момента, Законът за насърчаване на инвестициите позволява държавата да покрива до 25% от разходите за обучение на кадри, които ще бъдат назначени.

Предложението на Министерството на икономиката е този праг да бъде увеличен поне до 50%, а за предприятия в региони с висока безработица да стане поне 75%. Промяната ще бъде много добра новина за компаниите, които правят големи инвестиции и разкриват много работни места. Освен това инвеститорите ще имат стимул да се насочват към райони, които са с висока безработица. Това се прави, защото в момента има голям дисбаланс между регионите - както по заетост, така и по размер на доходите.

Друга цел на министерството е с промените в закона науката и образованието по-ефективно да се използват в икономиката. За предстоящите промени вече неофициално е разговаряно и с представители на опозицията в парламента. Като промените в Закона за насърчаване на инвестициите предстои да бъдат внесени в икономическата комисия към Народното събрание.

Преди години основните инвеститори в България работеха в областта на логистиката. От две години обаче се забелязва много голям интерес и към производствения и високотехнологичния сектор. Целта на Министерството на икономиката е да се привличат повече такива инвеститори. Това, че икономиката се развива в правилната посока се потвърждава от данните на НСИ, според които ръстът на БВП за първата половина на годината е 3,7%, което ни нарежда в топ 4 сред страните от Европа. А новите прогнози на Министерството на финансите предвиждат ръстът на икономиката за годината да се ускори до 4%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай