Дават 21 млн. на Кърджали за общи проекти с бизнеса (ОБЗОР)

Дават 21 млн. на Кърджали за общи проекти с бизнеса (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лиляна Павлова: Общините трябва да са партньори на фирмите за парите от еврофондовете

Чака одобрение техническият проект за обходния път на града, който ще поеме товарния трафик от Маказа

Общините вече не са само бенефициенти на средства от еврофондовете, но и активни партньори на местния бизнес. В програмния период 2014-2020 г. 39 български града ще получат общо 1,4 млрд. лв. целево финансиране по така наречените интегрирани планове, а активността на общините е особено важна. За Кърджали са предвидени 21 млн. лв. от тези средства. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на Третата национална дискусията "Да! На българските региони", която се проведе днес в Кърджали. "Основа на това финансиране са общините, които сами трябва да решат кое е важно като инфраструктура и проекти в градовете. Имаме 3 зони за целенасочени инвестиция - за общинска образователна инфраструктура, за изграждане на социални жилища, паркове и градска среда", заяви Павлова.

В същото време министерството продължава да подкрепя т. нар. "хоризонтални политики". Малките населени места като Крумовград например ще се възползват от инвестиции за енергийна ефективност. Ведомството на Павлова планира да инвестира средства в ремонт на професионалните гимназии - в създаването на лаборатории и места за практически занимания. В отдалечени места като Джебел и Кирково ще бъдат налети общо 160 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата на спешната помощ. В общо 170 селища в страната ще бъдат изградени подобни спешни центрове.

Местните хора от Кърджали поискаха да знаят какво се случва с Обходния път на града. За изграждането му са нужни над 220 млн. лв. "В момента имаме готов идеен технически проект, експертен съвет ще одобри окончателния проект. Трябва да отделяме поетапно пари през годините, възможно е да намерим средства по програмите за трансгранично сътрудничество. Няма как да разширим ГКПП-Маказа без да направим този път, защото това ще създаде трудности да града", заяви Павлова. Тя обясни, че това е проект е инженерно предизвикателство - с дължина 15 км, 5 виадукта, няколко моста трябва да се направят, за да се изведе товарният трафик от града.

Регионалният министър обясни на бизнеса и общините в района на Кърджали, че вече има възможности за директно сусидиране на публично-частно партньорство с европейски фондове. Има 370 млн. във фондове за градско развитие, като възможностите са много широки - например по проекта е построен завод за автомобилни части, обясни Павлова.

Държавата плаща наема, ако работиш на 50 км от дома

Социалното министерство ще поеме за 1 година разходите на работниците, които се трудят на повече от 50 км от местоживеенето си. Ведомството ще плаща за наем, детска градина, ток и вода. Това обяви вчера пред бизнеса и местната власт на Кърджали социалният министър Зорница Русинова. Единственото условие е да си бил регистриран на трудовата борса, преди да си намерил новата си работа. В момента в Кърджали има над 200 свободни работни места, предимно в преработвателната промишленост.

Общо 235 млн. лв. са отделени за интеграция на младежите към пазара на труда. Тези пари ще дадат възможност за стаж на 20 000 младежи. 12 000 места вече са заети, като през есента стартират и обучения. Например, ако младият човек няма достатъчно квалификация за заеманата позиция, той ще премине през курс, финансиран по програмата.

Социалното министерство има на разположение общо 506 млн. лв. за помощ на бизнеса. Сред тях са програми като "Младежка заетост" /72 млн. лв./, "Обучения и заетост на младите хора" /115 млн. лв./, "Добри и безопасни условия на труд" /80 млн. лв./ Има и 5 млн. за подкрепа на предприемачеството.

Програмите на социалното ведомство включват и 30 млн. лв. за развитие на ключова компетентност - хора, които ще получат обучение в сектори, нуждаещи се от специалисти, като IT сектора. 10 млн. лв. са предвидени за обучение на неактивни или безработни, които не са били регистрирани на трудовата борса. Предстои да започне програма за предприемачи - млади хора до 29 години с увреждания, които ще могат да се възползват от държавно гарантирани кредити с много ниска лихва.

Промишлена зона срещу апортни вноски "земя"

Даниела Везиева
зам.-министър на икономиката

Основен приоритет на държавата е подобряване на бизнес средата. Като се има предвид, че този програмен период е последен, бизнесът трябва да прояви по-голяма активност за усвояване на грантовите схеми. Заделени са 450 млн. за публично-частно партньорство. Национална компания "Индустриални зони" е готова да се включи в изграждането на промишлени паркове срещу апортни вноски "земя". Кърджали също може да се възползва от това, за да изгради своята промишлена зона, и ви призовавам да го направите. Няма смисъл да предлагаме България като дестинация, като полезни изкопаеми, като логистика, а като политика, която да разработим с местната власт.

Бизнес и кметове определят специалности

Промените в закона за образованието ще дават повече правомощия на училищните директори, бизнеса и кметовете да определят специалностите в училищата. Това заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов по време на дискусията на "Стандарт" и КРИБ в Кърджали. "Всички залагаме на новия закон на предучилищното и училищното образование. В него са застъпени 3 важни момента. На първо място се дава по-голяма свобода на училищните директори. На второ - подчертана е ролята на бизнеса при определяне на нуждите от специалисти. На трето място - това е ролята на общините, които могат да кажат в какви професионални направления трябва да се подготвят кадри в контекста на икономическите приоритети на региона.

Пускат пътеводител с Чудесата на Източните Родопи

Представяме културно-историческите атракции пред чужди журналисти и туроператори

Регистърът на фестивалите тръгва през септември, Ангелкова пуска имейл за предложения на бизнеса

Пътеводител на Чудесата на Източните Родопи пуска Министерството на туризма до края на годината. Това е една от мерките за ударна реклама на културно-историческите атракции в област Кърджали, съобщи министър Николина Анкелкова по време на дискусията "ДА! На българските региони-Кърджали".

Пътеводителят включва Перперикон, Татул, Свети Йоан Предтеча, Скалните гъби и други атракции на археологическия и поклоннически туризъм. Ведомството е направило и инвестиционна карта на туризма с 300 инвестиционни предложения от страната, 7 от които са от област Кърджали.

В края на септември най-късно началото на октомври ще е готов регистърът на фестивалите. Той ще е част от големия онлайн регистър на туристическите атракции, който Министерството на туризма пусна преди 10 месеца. "За този период регистърът е посетен от 4 млн. души, като отбелязваме по 20 000 посещения на седмица", съобщи Ангелкова. "Комбинираме го с трип адвайзъри, буукинг компании, така че да се възползваме от един общ продукт", обясни тя. Министър Ангелкова съобщи, че общините ползват 50% по-ниски такси за участие в националните борси.

60 тура за журналисти от 30 държави стартират от октомври, съобщи още Николина Анкелкова. Голяма част от обиколките за представяне българските чудеса пред чуждестранните репортери ще са в област Кърджали. В туровете ще участват журналисти от цял свят, както и хора от туристически агенции.

Най-новата инициатива е създаването на специален имейл адрес, на който бизнесът да изпраща идеите си. Така ще се отблагодарим на всички, които рекламират туризма, заяви тя.

Ведомството продължава и актуализирането на стратегията за дългосрочно развитие, като акцентът е поставен върху културно-историческия туризъм.

1,3 млн. за гимназията по икономика

1,3 милиона лева са предвидени по програма Региони в растеж за проект, свързан с обновлението на професионалната гимназия по икономика "Алеко Константинов" в Кърджали, съобщи на форума министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Средствата са от приоритетната от 3 на ОП "Региони в растеж" - "Развитие на образователна инфраструктура". По нея в Южен централен район са предвидени за реконструкция 21 професионални училища за общо 25,6 млн. лв. Резервният проект за Кърджали е професионалната гимназия по транспорт "Хр. Смирненски".

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обясни, че държавата няма как да отпусне исканите от СОУ "Владимир Димитров-Майстора" 1,1 млн. лв. за ремонт, от които 200 000 лв. по спешност за оправяне на покрива, тъй като училището е общинска собственост.

Пари от ЕС за улици и училища в селата

Отварят нова мярка за 300 млн. евро в края на август

Кметове кандидатстват с проекти до 3 млн. евро за пътища и водоснабдяване

Земеделското министерство отваря в края на август нова мярка от ОП "Развитие на селските райони", която е насочена към създаване и разширяване на малка инфраструктура. Средствата по 7.2, които са в рамките на 300 млн. лв., ще се използват за строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи общински пътища, улици, тротоари, изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи в селските райони. Освен това за социална инфраструктура за предоставяне на услуги, които не са част от процеса на деинституционализация на деца или възрастни, включително транспортни средства. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на Националната дискусия "Да! На българските региони", организирана от в. "Стандарт" и КРИБ в Кърджали. За първи път ще има пари за общинска образователна инфраструктура с местно значение - училища и детски градини, добави Танева.

Последното перо е изграждане, реконструкция, ремонт, реставрация, закупуване на оборудване и/или обзавеждане на обекти, свързани с културния живот, за дейности по вертикалната планировка и подобряване на прилежащите пространства.
Танева обясни, че всяка община ще може да кандидатства с не повече от 3 проекта. Таванът на сумата за пътища и водоснабдителна инфраструктура е до 3 млн. евро, за социална инфраструктура - до 2 млн., за образование - до 1 млн. евро, а за културни проекти - до 200 000 евро.

"Когато си в Кърджали, не можеш да не засегнеш темата за тютюна. Досега помагахме на малки производители, които отглеждат до 1-2 тона тютюн. Вече не можем да помагаме, последните европейски директиви изключват каквато и да е субсидия, с изключение на средства за преструктуриране на тютюневото производство в нещо друго", обясни Танева.

Тя съобщи, че на 26 юли е предвидена дискусия за подпомагане на говедовъдството и овцевъдството в по-малките ферми - с производствен обем от 6000 евро до 7999 евро, както и средните стопанства в планинските и полупланинските райони.
Танева припомни, че през 2015 г. има ръст при отглеждането на селекционни крави с 10,5 на сто, с 15% при овцете и с 16 на сто при оранжерийните плодове и зеленчуци.

7 папки раздаде кметът Хасан Азис

7 папки с 27-те основни проблема за Кърджали раздаде в края на дискусията "ДА! На българските региони - Кърджали" кметът Хасан Азис. Шест от тях бяха за участващите във форума министри и зам.-министри, седмата за "Стандарт" и КРИБ - за да следят процеса по намиране на решения.

Формулирахме 27 въпроса към министрите. Най-важните от тях са за разширяването на Маказа, защото целият поток сега се обслужва от едно гише във всяка посока, изграждането на околовръстния път на Кърджали, рехабилитация на пътя Кърджали-Смолян, изграждането на индустриалната зона, каза Азис.

Сегашното време се характеризира с нестабилност, затова най-голямата ценност е сигурността, подчерта кметът на Кърджали. И цитира изследване, според което районите с най-ниски нива на престъпност за Кърджали и Смолян.

Присъствието на половината кабинет е знак за ангажираност

Цвета Караянчева,
зам.-председател на ПГ на ГЕРБ

Много е важно, че в Кърджали дойде половината Министерски съвет. Това е ясен знак, че правителството е ангажирано с решаването на проблемите на региона. Поздравявам организаторите - в. "Стандарт" и КРИБ, че събраха на една маса всички страни, от които зависи решението на най-наболелите за региона проблеми.

Да обединим усилията си

Илия Илиев,
областен управител на Кърджали

Адмирирам идеята за такъв форум с участието на на всички страни, които имат отношение към развитието на региона - пътна инфраструктура, решаване на проблема с кадрите, привличането на чужди инвестиции. Нека всички да обединим усилията си за решаването на поставените проблеми.

2 млрд. портфейл за големите компании

Димитър Шумаров,
изпълнителен директор на Пощенска банка

Успехът се състои от много работа и малко късмет. Общината може да даде късмета. Ние се занимаване с вътрешните инвестиции, а знаете, че времето за натрупване на вътрешен капитал е много голямо. Ние имаме 2 млрд. портфейл за големите компании, използвайте ги.

В името на българския бизнес не се делим

Мустафа Ахмед, депутат от ДПС

Дискусията "ДА! На българските региони - Кърджали" доказа, че когато става въпрос за българския бизнес, ние не се делим на депесари, на гербери и др. Тук, в Кърджали, е традиционно да се поемат ангажименти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай