Държавата прехвърля язовирите на ново търговско предприятие

Държавата прехвърля язовирите на ново търговско предприятие | StandartNews.com

Правителството възнамерява да създаде търговско предприятие, в което, по съгласие на общините, ще бъдат прехвърлени язовирите, които те не могат да управляват и стопанисат. Целта е това предприятие да отговаря за извършването на ремонтите и поддръжката на язовирите. Това обяви пред журналисти в Министерски съвет икономическият министър Емил Караниколов.

Според него по този начин няма да се стига до момент, в който да липсват финансови средства за поддръжка на язовирите.

Има и предложение да се създаде фонд, който да генерира средства не само от бюджета, но и от стопанската дейност на всички язовири. От този фонд ще се набират средства за извършване на ремонтите, информира още икономическият министър.

"Ще има търговско предприятие, което ще е собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат, и то ще отговаря за тяхната поддръжка. Парите ще бъдат от държавния бюджет и от този фонд, за който вече казах", уточни Емил Караниколов. Той обясни, че до другата сряда изменението на закона трябва да е готово и да бъде внесено в Народното събрание.

Министърът на икономиката посочи още, че по време на днешното правителствено заседание са били внесени предложения за изменения в Закона за водите. Чрез тези промени язовирите в България ще бъдат категоризирани на голям и малък, както и какви са техните изисквания за експлоатация. Освен това ще се задължават собствениците и операторите да правят аварийни планове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай