Данъчните ще следят в реално време сделките

Данъчните ще следят в реално време сделките | StandartNews.com

Данъчните ще следят сделките и движението на стоките в реално време. Това ще стане възможно чрез въвеждане на нова система на електронно фактуриране. Предвижда се използването на тази система от фирмите да бъде напълно доброволно. Но за регистрираните по ДДС компании, които изберат да я ползват, може да има бонуси като по-бързо възстановяване на ДДС. Системата за електронно фактуриране ще бъде разработена от НАП и ще бъде предоставена за ползване от фирмите. Идеята е тя да замени настоящите дневници за покупките и продажбите, които всички регистрирани по ДДС фирми са длъжни да подават в НАП до 14-о число на следващия месец.

Така, ако сделката се направи на 1 юли, сега в НАП получават информация за нея близо месец и половина по-късно. С въвеждането на електронната система данните за сделките ще се получават в НАП в реално време - веднага след като се издаде електронната фактура. Това ще даде възможност за много по-бързо реагиране при сделки, за които има съмнение, че целта им е укриването на налози.

От въвеждането на електронните фактури ще има още един плюс за НАП - чрез тях ще се получава по-детайлна информация за продадената стока спрямо данните, които сега се подават чрез дневниците за покупките и продажбите. Така ще може да се следи реалното движение на стоките в страната и контролът за плащането не само на ДДС, но и на корпоративните данъци ще бъде много по-ефективен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай