12:05 ч.

19.05.18

1 мин.

0

1

0

Да отгледаш лавандула върху рудника

от Даниела Казанджиева |

Да отгледаш лавандула върху рудника

Мускалче с биолавандулово масло отнесоха у дома си гостите на Европейския минен бизнес форум. Шишенцето с уханната течност ще им напомня, че минната индустрия не е задължително да бъде в конфликт с екологията, ако компанията е социално отговорна и загрижена за бъдещето.


Подаръкът е от "Асарел Медет", а инж. Ивайло Василев представи пред участниците във форума добрите практики за техническа и биологична рекултивация на действащо минно съоръжение.


Първото масло от лавандуловите насаждения по Окисно насипище на рудник "Асарел" бе произведено още миналата година. Тогава от засаден експериментално 1 декар, бяха добити 110 кг лавандулов цвят, който беше преработен. Лавандуловите насаждения са част от проект за рекултивация на Окисно насипище, който е на стойност над 10 милиона лева и се реализира за първи път в света.


Уникалното при него е, че се извършва техническа и биологична рекултивация на такова минно съоръжение, което още е в процес на експлоатация. Заради този проект през миналата година "Асарел Медет" получи национална награда за зелена иновация. В Панагюрище минната индустрия се развива в хармония с биоземеделието и производството на етерични масла, каза Ани Финджикова, директор „Човешки ресурси" в "Асарел-Медет". И обеща, че скоро ще има новини и относно розовите градини на компанията.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:30 · 18.06.2018
Мощен лек срещу гъбички по ноктите на краката ги премахва завинаги !Ако страдаш от тази досадна болест опитай този мехлем - може да се спасиш от страданията завинаги !
http://bit.ly/2z8r3yF
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент