21:50 ч.

03.12.17

2 мин.

0

1

0

Чуждестранните инвестиции в България паднаха със 72%

от Стефан Кючуков |

Чуждестранните инвестиции в България паднаха със 72%

Чуждестранни компании наливат най-много пари в търговията в България. Чуждите инвестиции в търговията и ремонта на автомобили през 2016 г. са 154,4 млн. евро, сочат данните на НСИ. На второ място по привлечени задгранични капитали се нарежда строителството със 115,9 млн. евро. А на трето място е секторът на финансови и застрахователни дейности, където чуждите инвестиции през миналата година са 94,6 млн. евро.


Като цяло чуждестранните вложения в страната през 2016 г. са паднали с над 72% спрямо 2015 г., когато са били 2,534 млрд. евро, сочат данните на НСИ. Спадът на вложенията в сектора на търговията е с 56%, привлечените средства в строителството се свиват с 36%, а във финансите и застраховането задграничните инвестиции намаляват с 82%.


В редица сектори на икономиката през 2016 г. дори се отчита не просто спад, а изтегляне на чуждестранни капитали. Например при операциите с недвижими имоти чуждите вложения намаляват с 96,3 млн. евро. Явно чуждестранни компании и чужденци са продали имоти в страната, които са купени от български фирми и граждани. През 2013 г. и 2015 г. също има отлив на чуждестранни вложения от пазара на имоти, като са изтеглени съответно 210 млн. и 11 млн. евро.


Отлив на чужди капитали през 2016 г. се отчита и в секторите транспорт, складиране и пощи (-13,9 млн. евро), професионални дейности и научни изследвания (-8,5 млн. евро), селско стопанство (-5,1 млн. евро) и образование (-0,4 млн. евро).


За предпочитанията на чуждестранните компании при развиването на дейност в България говори и фактът, че през 2016 г. чуждите вложения в преработващата промишленост са 72 млн. евро, или два пъти по-малко отколкото в търговията.


Чуждите инвестиции в хотели и ресторанти през миналата година са 23 млн. евро, което е сериозен ръст спрямо предходната година, когато са били само 3,4 млн. евро. Другият сектор, в който привлечените задгранични капитали нарастват е "Административни и спомагателни дейности", където през 2016 г. са вложени 33,7 млн. евро. Това е ръст с 255% спрямо предходната година, когато в сектора са инвестирани 9,5 млн. евро.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:28 · 04.12.2017
България е една силно корумпирана,западнала и изчезваща държава,превърната в тоталитарна и премиерска диктатура-по-зле дори и от държавите от Третия свят.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент