Части за коли ще правят в Кърджали

Части за коли ще правят в Кърджали | StandartNews.com

Турски и гръцки инвеститори имат интерес към индустриалната зона в Кърджали. Става дума за производители на автомобилни части. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на годишната среща на търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), която се проведе в София. След като преди месец беше взето решение в Кърджали да бъде обособена индустриална зона, днес зам.-министърът на икономиката Александър Манолев обяви, че вече е проведена среща с конкретен инвеститор с годишен оборот от 100 млн. евро, който работи на няколко континента и е проявил интерес към капиталовложения в региона.
Утре ще има среща с министъра на транспорта Ивайло Московски по темата за интермодалния терминал в индустриалната зоната в Божурище, каза още министър Караниколов. И допълни, че Московски има идея за подобен проект и в зоната във Видин, като темата ще бъде обсъдена и за други настоящи и бъдещи индустриални зони, където има необходимост от това. Емил Караниколов напомни, че средствата за тези терминали ще се търсят чрез публично-частно партньорство, оперативни програми и от бюджета.
От своя страна Александър Манолев призова участниците във форума да бъдат активни в привличането на инвеститори в България и в популяризирането на страната като дестинация за инвестиции. Той посочи още необходимостта търговските служби да подпомагат българските компании да излязат на международните пазари.
Има сериозен инвеститорски интерес към България от Турция, поради близостта до нашата страна и други фактори, които оказват влияние върху турските компании, както и пренасочване на инвеститорски интерес от Азия, коментира още Манолев. Зам.-министърът изтъкна, че от началото на годината са организирани няколко срещи с потенциални инвеститори, организирани от СТИВ.
„Ръстът на БВП на България изпреварва средния за Европа и е нормално за нас да търсим потенциал за износ и да търсим инвеститори в страни, които са и извън ЕС, освен това събитията около Украйна и наложените санкции срещу Русия са икономическите и пазарни елементи, които преориентират страната, както за търсене на инвестиции към България, така и за износ на нашите фирми", допълни Манолев.
По думите му този засилен интерес се наблюдава от компании от преработвателната индустрия, производство, компоненти за автомобили, електроника, електротехника, селското стопанство, техника за преработка и производство на селскостопански продукти и хранителната индустрия.
В отговор на въпрос за индийската компания за кафе с инвестиционен интерес към България, зам.-министърът обясни, че тя е посетила няколко локации в страната за оглед на терени. Компанията вече оперира в Европа и планира да дислоцира част от производството си и постепенно да насочи цялото към България, допълни Манолев. Същевременно заместник-министърът напомни, че за всеки инвеститор се борят поне няколко държави и затова администрацията и бизнеса трябва да са активни, а не да се разчита само на факта, че предлагаме най-добра данъчна политика в ЕС.
Зам.-министърът препоръча още на търговските представители по-ефективно да се използват индустриалните зони, като конкретни локации за насочване на инвеститорите.
Манолев посочи също, че е необходимо да се подобри координацията при планирането на националното участие на борси и панаири, като година по-рано да има програма къде и на какви изложения ще се участва България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай