Чакаме 400 млн. лв. инвестиции през 2017 г.

Чакаме 400 млн. лв. инвестиции през 2017 г. | StandartNews.com

 

Най-големите ни конкуренти са Румъния и Сърбия, отчитат от БАИ

Инвестиции за 400 млн. лв. ще бъдат стартирани догодина у нас. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Стамен Янев. За достигане на тези цифри от ведомството очакват да сертифицират 20 проекта, с които да се разкрият над 6 000 работни места.

До ноември 2016 г. агенцията е сертифицирала 18 проекта на стойност 297,4 млн. лв. С тях ще се открият 4044 нови работни места. През миналата година по същото време е имало едва 12 сертифицирани проекта на обща стойност малко над 200 млн. лв.

Инвеститорите насочват интереса си към седем основни сектора, обясни още Янев. Това са компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти.

Янев подчерта, че агенцията се стреми да привлича инвестиции, които са насочени към иновации и производство на продукти, разпознаваеми в световен мащаб и които биха ни дали предимство на конкурентно ниво. Той допълни, че сертифицираните до момента проекти са именно в споменатите 7 сектора.

Проектите в предварителна фаза със заявена апликационна форма са 28 на обща стойност над 450 млн. лв., отчете още изпълнителният директор на БАИ. Потенциалните инвеститори обаче разглеждат и други страни като опция за капиталовложения. Най-големи конкуренти за нас са Румъния, Сърбия и някои държави от Централна и Източна Европа като Словакия и Полша, обясни Янев.

Той посочи, че бавната администрация продължава да е голям проблем пред чуждестранните инвеститори. Както и липсата на подготвени кадри. Друга тенденция е инвеститорите все повече да търсят градове за инвестиции като Пловдив и Шумен, вместо София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай