Борсата нарасна с 10% за два месеца

Борсата нарасна с 10% за два месеца | StandartNews.com

КФН ще се издържа без субсидия от държавния бюджет

Основният индекс SOFIX на Българската фондова борса се повиши с 10% за последните два месеца. Новият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова днес заяви, че през изминалите два месеца е работила много усилено за насърчаване и стимулиране развитието на капиталовия пазар. "Всички виждате, че за изминалия месец там също има положителни събития, има съживяване на пазара и резултатите са много добри. Нещо, което не е наблюдавано поне през изминалите две години", коментира тя.

КФН ще има нов модел за финансиране, заяви още Карина Караиванова. След проведени разговори е станало ясно, че бизнесът и индустрията са готови да подкрепят инициативата за финансиране на КФН изцяло от надзорни такси, без за се получават пари от държавния бюджет. "Няма да разчитаме на субсидии от бюджета. В момента ние стартираме процес по законодателна инициатива, която, разбира се, трябва да бъде одобрена окончателно в парламента", каза Карина Караиванова.

Председателят на КФН съобщи още, че утре, 5 октомври ще бъде публикуван окончателният списък на компаниите, които ще извършват независимата оценка на застрахователните и пенсионните дружества. "Това е окончателен списък в резултат на сключени договори между съответните проверяващи и компаниите, които ще бъдат проверявани", обясни Караиванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай