Благоевград има проект за Експо център в казармата

Благоевград има проект за Експо център в казармата | StandartNews.com

Готов е идейният проект за изграждане на Експо център в района на казармата в Благоевград, който е общинска собственост. Това разкри кметът на общината Атанас Камбитов. Градоначалникът обаче уточни, че реализацията на амбициозната цел няма да стане бързо, а ще са необходими 3-4 години. Важното е, че началото е поставено, че имаме енергията, уменията и желанието да осъществим тази идея, каза още общинският управник.

Проектът предвижда построяването на огромна зала с размери 60 на 100 метра, за да може в тези 6 декара площ да се събират 6000-7000 души. Ще се вдигнат и две десететажни сгради с разгъната площ от 10 000 квадратни метра. В района има три постройки, останали от военните, които няма да се събарят. Те ще се ремонтират и ще се ползват за спортни и културни мероприятия.

Експо центърът пък ще бъде своеобразен бизнес парк, където свои бази да открият български и чужди фирми. В него ще се провеждат специализирани изложби, конгреси, презентации, фирмени тържества, симпозиуми, саминари. Няма да има никакво жилищно строителство.

„Уверено вървим към реализиране на Експо център с бизнес инкубатор, с офис сгради поради повишения интерес от ИT компании. ИТ и аутсорсинг бизнесът през последните години се превърна в силна индустрия и много от градовете в страната ни се възползват от подема й. Това е едно от решенията Благоевград да се превърне в атрактивно място за младите заради тяхното отношение към съвременните технологии", смята Атанас Камбитов.

Миналата година общината получи 62 декара от имота на казармата от Министерство на отбраната. Има всички условия и перспективи Експо центърът да се превърне в бизнес хъб в Югозапада, така че да стимулира местната икономика, да повиши нивото на бизнес активност и откриването на нови работни места. Община Благоевград води дълги години битка, за да получи терена от военните. Предишните кметове Лазар Причкапов и Костадин Паскалев така и не успяха да се преборят с министерството на отбраната и не се стигна до деактуване на собствеността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай