Бизнесът иска тест за новите тарифи на газа

Бизнесът иска тест за новите тарифи на газа | StandartNews.com

Настояваме за тестови период на входно-изходния тарифен модел на "Булгартрансгаз", който трябва да влезе в сила от 1 октомври. Това коментира пред журналисти зам.-председателят на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Пола Найденова след последната си среща с енергийния министър Теменужка Петкова.

Настояваме и за преразглеждане на съотношението за определяне на необходимите годишни приходи на "Булгартрансгаз", според което 90% от тях трябва да се покриват от резервиране на капацитет, а само 10% - от реално извършена услуга по пренос, обясни Найденова. Ние искаме това съотношение да се промени, иначе шокът за пазара ще дойде от това, че досега ние сме плащали само за реално пренесени количества газ, а отсега нататък ще се иска заплащане на голям процент на капацитетни продукти, които предварително не може се изчисли дали ще използваме изцяло, обясни Найденова. Или ще се наложи да купуваме допълнителни капацитети – тримесечни, месечни и най-вече дневни, допълни тя.

Сега вече реално ще трябва да се прогнозира предварително това, което ще се резервира като капацитет и да се плаща, заяви Пола Найденова.

От изявлението й за пореден път стана ясно, че едрият бизнес у нас продължава да подлага на съмнение избрания от "Булгартрансгаз" модел за определяне на тарифите за достъп и пренос на природния газ за период от три години - до 31 септември 2019 г., и очаква големи финансови сътресения в ущърб на крайните потребители.

Ние не може да се сравняваме със съседните държави, в които има избран модел 90:10%, защото там има натовареност на газопреносната мрежа и недостиг на капацитет, обясни Найденова. В България преносната мрежа е натоварена едва 30–40%, коментира още тя.

Според изчисленията на БФИЕК, новият тарифен модел на "Булгартрансгаз" за достъп и пренос на природен газ ще доведе до 60% увеличение на разходите за пренос спрямо сегашните. От КЕВР обаче вече заявили, че било късно за промяна на съотношението 90:10%, тъй като входно-изходния тарифен модел трябва да влезе в сила от 1 октомври, обясни Пола Найденова.

От самия оператор „Булгартрансгаз" за пореден път коментираха, че целта на входно-изходния модел е единствено дисциплиниране на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай