19:00 ч.

06.09.17

2 мин.

0

0

0

Бизнесът иска тест за новите тарифи на газа

от редактор |

Бизнесът иска тест за новите тарифи на газа

Настояваме за тестови период на входно-изходния тарифен модел на "Булгартрансгаз", който трябва да влезе в сила от 1 октомври. Това коментира пред журналисти зам.-председателят на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Пола Найденова след последната си среща с енергийния министър Теменужка Петкова.


Настояваме и за преразглеждане на съотношението за определяне на необходимите годишни приходи на "Булгартрансгаз", според което 90% от тях трябва да се покриват от резервиране на капацитет, а само 10% - от реално извършена услуга по пренос, обясни Найденова. Ние искаме това съотношение да се промени, иначе шокът за пазара ще дойде от това, че досега ние сме плащали само за реално пренесени количества газ, а отсега нататък ще се иска заплащане на голям процент на капацитетни продукти, които предварително не може се изчисли дали ще използваме изцяло, обясни Найденова. Или ще се наложи да купуваме допълнителни капацитети – тримесечни, месечни и най-вече дневни, допълни тя.


Сега вече реално ще трябва да се прогнозира предварително това, което ще се резервира като капацитет и да се плаща, заяви Пола Найденова.


От изявлението й за пореден път стана ясно, че едрият бизнес у нас продължава да подлага на съмнение избрания от "Булгартрансгаз" модел за определяне на тарифите за достъп и пренос на природния газ за период от три години - до 31 септември 2019 г., и очаква големи финансови сътресения в ущърб на крайните потребители.


Ние не може да се сравняваме със съседните държави, в които има избран модел 90:10%, защото там има натовареност на газопреносната мрежа и недостиг на капацитет, обясни Найденова. В България преносната мрежа е натоварена едва 30–40%, коментира още тя.


Според изчисленията на БФИЕК, новият тарифен модел на "Булгартрансгаз" за достъп и пренос на природен газ ще доведе до 60% увеличение на разходите за пренос спрямо сегашните. От КЕВР обаче вече заявили, че било късно за промяна на съотношението 90:10%, тъй като входно-изходния тарифен модел трябва да влезе в сила от 1 октомври, обясни Пола Найденова.


От самия оператор „Булгартрансгаз" за пореден път коментираха, че целта на входно-изходния модел е единствено дисциплиниране на пазара.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент