Бизнесът иска повече пари за наемане на кадри

Бизнесът иска повече пари за наемане на кадри | StandartNews.com

Бюджетът на Националния план за действие по заетостта за 2017 г. трябва да се увеличи, след като няколко години поред той e замразен на 73 млн. лв. За това настоява Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) като мярка за намаляване на безработицата и повишаване нивото на заетостта през следващата година.

През последните 4 години имаше драстично увеличение на минималната работна заплата в страната с над 30%, което силно ограничи възможностите за интервенции на пазара на труда от страна на държавата чрез плана за заетост, посочват от бизнес организацията. От АИКБ предлагат фокусът на тези средства да бъде насочен към квалификация и преквалификация на работната сила.

С цел повишаване на нивото на заетостта от АИКБ настояват и за двустранно договаряне на минимални месечни и почасови заплати по икономически дейности между бранщовите работодателски и синдикални организации, като в същото време се премахне договарянето на минимални осигурителни доходи, както и доплащането за прослужено време, или т.нар. "класове". От АИКБ категорично се обявяват против планирания ръст на минималната заплата от 1 януари 2017 г. от 420 лв. на 460 лв.

Очакванията са това автоматично да увеличи средната работна заплата, а оттам да окаже натиск за ръст и на възнагражденията на по-квалифицирания персонал. По този начин ще се намали конкурентоспособността на бизнеса, посочват работодатели. АИКБ за пореден път се обявява и срещу продължаващото заплащане от страна на бизнеса на първите три дни от обезщетенията при заболяване, както и срещу ползването на платен отпуск по време на майчинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай