Бизнесът чака "да" от морските общини за лоукост компании

Бизнесът чака "да" от морските общини за лоукост компании | StandartNews.com

Искат да се създаде общ фонд за привличане на "Изи джет" и "Райън еър"

Кметът на Варна Иван Портних е главен двигател за създаване на инвестиционен фонд, каза шефът на "Албена" Красимир Станев

Туристическата компания "Албена" Ад очаква с голямо нетърпение решението на общините в региона за създаване на инвестиционен фонд за привличане на нискотарифни авиокомпании на летище Варна. Това каза изпълнителният директор на фирмата Красимир Станев. Припомняме, че през май на дискусия, организирана от в. "Стандарт" във Варна на тема "Конкурентоспособност на българския туризъм", представителите на бранша в лицето на изпълнителните директори на "Албена" АД и "Св. св. Константин и Елена" заявиха, че регионът губи много от липсата на полети на нискотарифни авиокомпании на варненското летище.

Станев тогава подчерта, че "Изи джет" и "Райън еър" годишно превозват над 160 млн. пътници, като обясни, че бизнесът, изпълнителната и местната власт трябва да обединят усилията си за привличането поне на една от нискотарифните авиокомпании, а летище Варна трябва да е главен организатор на такава инициатива. В резултат на дискусията кметът на Варна Иван Портних предложи общините да заделят 1% от туристическата си такса.

Днес вече с нетърпение туристическият бранш очаква решението за 2017 г. на общините в региона - Балчик, Каварна, Шабла, Добрич, Аксаково, по предложението на община Варна, да приемат идеята за създаване на инвестиционен фонд, с който да се осигурят кацания на Изи джет и на Райънеър на летище Варна, казва Станев. "Целта е да отворим летище Варна за нискобюджетните авиокомпании, които де факто вече превозват по-голямата част от пътниците в Европа. Имаме обещанието, че това ще се случи, за да бъде в полза на цяла Североизточна България този факт. Иначе ние ще продължим да возим нашите гости по един от най-скъпите начини и с това реално да си ограничаваме посещаемостта, особено пред и след сезона, и да правим труднодостъпен североизточният регион на България за пътуващите от Европа и света. Ако това стане, ако започнат тези авиокомпании да кацат във Варна от пролетта на 2017 г., следващата една-две години ще бъде изключително добър туристическият сезон за целия регион. Трябва да се събират средства, за да се плаща по 10-12 евро за всеки пристигнал турист на летище Варна чрез тези авиокомпании, за да се поемат техните рискове. Защото те наистина ще поемат рискове да тръгнат да летят към Варна. Но Варна не е Майорка, Тенерифе, Анталия. Това е един относително лимитиран пазар, който не е безграничен. На практика, по този начин те минимизират риска си. Така те работят в цяла Европа, в цял свят. Общината ще плати 10-12 евро за един турист за неговото пристигане, но той ще остави много повече от 10-12 евро в тази община или в района. Ние сме готови да поемем нашата част. Естествено, Албена не може да плаща за целия фонд. Част трябва да се поеме от другите хотелиери от общините. Те имат фондове за това, получават средства. Това ще бъде малка революция за бизнеса в региона за 2017 г. И двете авиокомпании са готови да започнат опериране на летище Варна, но искат гаранции, че този фонд ще бъде създаден. Основният двигател е кметът на Варна. Това е най-интересното нещо, което трябва да се случи през следващата година за региона", коментира Станев.

Той заяви, че туристическото дружество винаги е разглеждало летище Балчик като аеропорт за бизнес пътувания и специализирани полети за малки групи туристи, които идват да играят голф, за ловен туризъм, културен или хоби туризъм и добави, че компанията все още иска да развие летище Балчик като цивилно за обща авиация.

Припомняме, че летището в Балчик бе извадено от активите на военното министерство и в момента то е част от летище София, като се търси концесионер, който да го развива. Аеропортът и сега приема малки самолети, които водят туристи най-вече за голф игрищата в Добричка област, както и любители на ловния туризъм, които идват да ловуват в полетата и горите на държавно ловно стопанство "Балчик".

Ремонтират "Добруджа", отварят нов петзвезден хотел

Андрей Лекарски ще помага в разработването на генералния план на Албена

Красимир Станев коментира и инвестиционната политика на "Албена" АД, като отбеляза, че реализацията й старира през есента на 2017 г. Ще се извърши ремонт на търговския център с надстрояването на 68 петзвездни студия, предвижда се пълна реконструкция на хотел "Елица" с изграждане на нов ресторант и още едно малко тяло, както и пълна реконструкция на хотел "Арабела бийч".

В дългосрочен план се планира до три години да се направи пълно реновиране на хотел "Добруджа", да се згради хотел "Кардам", който бе съборен. Мениджърският екип планира още сградата на управлението в курорта да бъде превърнато в модерен хотел, а на поляната пред него да построи летен театър с постоянна сцена, където за гостите да се представят културни програми от различни сфери.

"Предвиждаме реконструкция на боулинга. Ще започваме проектиране на голф игрище в района на Долината. Догодина ще работим за първи път с германски туроператор на конен туризъм. С него ще работим за нов център за конен спорт в района на голф игрището. Там предвиждаме да се изгради голям тенис център и анимационни площадки. Започна работата по актуализирането на генералния план на Албена от екип начело с архитект Димчев, като в него са както архитекти и специалисти от София, така и от региона. Получили сме и устното съгласие за участие в екипа и на нашия известен артист, който живее от дълго време във Франция - Андрей Лекарски. Той е изявил желание да участва и да помага при разработването на генералния план на Албена. Това ще е документът, по който ще се развива Албена през следващите 20-30, дори и 50 години. През 2018 г. той трябва да е готов", каза още Кр. Станев.

От 1 юли врати ще отвори нов 5-звезден хотел в курорта - "Парадайз блу", който се строи на мястото на бившия "Доростор". Компанията вече продава почивки в него, като до края на октомври резервациите са с 20% по-евтини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай