Бензинът става 2.10 за Джулая

Бензинът става 2.10 за Джулая | StandartNews.com

Цената на петрола достигна 7-месечен максимум

Средно за 2.08-2.10 лв. за литър ще се продава масовият бензин А 95 по основните вериги бензиностанции в края на юни. В момента той е 1.91 лв. Цените на дизела в навечерието на Джулая ще гонят 2.05 лева, а на автогаза - 0.95 лева за литър. Причината е стабилното поскъпване на петрола в резултат както на традиционното повишаване на търсенето през лятото, така и на необходимостта от инвестиции за проучване и разработване на нови находища.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI се търгуваха вчера близо до 7-месечния си максимум - 48.62 долара за барел. Това е 1.11% поскъпване спрямо вторник и близо 34% спрямо края на март. Цените на горивата обаче ще останат средно с 15% по-ниски от тези преди година, когато бензинът и дизелът се продаваха съответно за 2.32 и 2.35 лв. литъра.

Течните горива ще скочат с около 9-11% до края на юни. Причината е поскъпването на петрола в резултат както на традиционното повишаване на търсенето през лятото, така и на необходимостта от инвестиции за проучване и разработване на нови находища. Днес фючърсите на американския лек суров петрол WTI се търгуваха близо до 7-месечния си максимум - за 48.62 долара за барел, което е с 0.54 долара (1.11%) повече спрямо вторник и с близо 34% повече от цената, постигната през март.

Като причина за поскъпването беше посочено и съобщението на Американския петролен институт (API) за намаляването на търговските запаси на САЩ. Влияние оказаха и данните на щатското Министерство на енергетиката за спадане на добива на WTI до под 9 млн. барела на ден. В същото време фючърсите на европейския Brent вчера скочиха с 0.54% до 48.61 долара/барел.

Така очакванията са цените на течните горива у нас до края на юни по големите вериги да скочат до около 2.08-2.10 за бензин А95 и до около 2.03-2.05 за дизела. Цената на автогаза ще се повиши до около 0.93-0.95 лв./литър.

Повишаване на цените на горивата прогнозира и енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който заяви, че в дългосрочен план цените на петрола ще се движат в диапазона 45-50 долара/барел.

Според проф. Тасев малките разлики между цените на горивата у нас са признак за равновесие на пазара, а не за картел. Поскъпване на горивата прогнозира и Владимир Каролев, съветник на министър Божидар Лукарски, който пред Нова тв поясни, че 0,75 лв. от цената на дизела сега е стойността на акциза и ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай