13:40 ч.

01.09.17

2 мин.

0

4

0

БДЖ иска 1,3 млрд. лева за нови влакове

от редактор |

БДЖ иска 1,3 млрд. лева за нови влакове

Направихме прогнозни бюджети за това какви инвестиции са необходими за цялостното технологично обновление на железницата. Сумите са огромни – става въпрос за инвестиция между 800 млн. и 1,3 млрд. лева, заяви изпълнителният директор на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД Владимир Владимиров, цитиран от "Фокус". Той представи проект за закупуване на нови влакова.


Владимиров представи и специален доклад, разработен от 3 университета – УНСС, Технически университет и Висшето транспортно училище, заедно с експерти на БДЖ, НКЖИ и представители на Министерство на транспорта. "Този документ е огледал всички възможни страни на това как трябва да изглежда в следващите години влаковият парк на БДЖ, какви трябва да му бъдат общите технически параметри, какъв пътникопоток може да спечели БДЖ, след като подобри конкурентоспособността си на пазара и какъв комфорт трябва да предложи на клиентите си. На тази основа колегите от „Пътнически превози" са готови да стартират обществена поръчка за доставка на нови мотрисни влакове", обясни Владимиров.


Условно инвестицията в технологичното обновление на железницата ще бъде разделена на два етапа. "През първият се предвижда да бъдат закупени 41 мотрисни влака, а през вторият – 44. Минималната сума, необходима на „Пътнически превози, за да може да реализира първият етап, е 380 млн. лева", уточни Владимиров. Първите нови влакове ще влязат в употреба по време на края на мандата на правителството.


По-нататък е необходимо да се вземат решения на правителствено ниво, за да бъдат осигурени средства и за втория етап. Второто важно нещо, е че БДЖ върви уверено по пътя към изчистване на дълговете, едно изключително тежко бреме за железницата. Към днешна дата са извадени повече от 600 млн. лева за обслужване на тези дългове и всички допълнителни разходи, свързани с тях", допълни той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:29 · 10.09.2017
нво стана няма пари за смяна на стъклата на сименсите
Потребител · 13:27 · 10.09.2017
да имат циганите нови мишени за целене с камъне и дърве
Потребител · 19:12 · 06.09.2017
Обадeтe сe на Валeнтин Молов тои щe ви закупи и вагони и влаковe ,e можe и да сe позапалят ,по врeмe на eкспоатация ако имат късмeт да тръгнат , ощe на врeмeто с първа частна банка трябвашe да бъдe рзтрeлян като кучe , ама тои щe ви свърши работа ,тои щe ви ги закупи !
ганчо · 08:48 · 02.09.2017
Какви влакове ще купувате при тази лоша инфраструктура.? Къде ще поддържате тези модерни влакове при това, че закрихте всички депа , а тези които останаха са с оборудване от времето на барон Хирш? С какви кадри ще ги поддържате и експлоатирате, като в БДЖ и НКЖИ има само икономисти, там вече няма ИНЖЕНЕРИ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент