България е втора в ЕС по ръст на икономиката

България е втора в ЕС по ръст на икономиката | StandartNews.com

България се нарежда на второ място сред страните от ЕС по ръст на икономиката. През третото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 3,4% като възлиза на 25,336 млрд. лв., обявиха от НСИ. По-добър резултат сред страните, за които Евростат обяви вчера данни, постига само Румъния с ръст на БВП от 4,6%. Веднага след нас се нареждат Испания и Словакия (с ръст по 3,2%), Словения (3%), Кипър и Швеция (по 2,8%). Най-слабо в ЕС се представят Латвия (с ръст от 0,3%), Италия (1%) и Франция (1,1%).
Преизчислен в евро, БВП на страната за третото тримесечие е 12,954 млрд. евро, като на човек се падат по 1 815 евро. Спрямо предходното тримесечие ръстът на икономиката е с 0,7%.
Делът на аграрния сектор в родната икономика намалява с 0,7 процентни пункта за година и достига 7,3%. Индустрията увеличава дела си в икономиката с 1,4 процентни пункта до 28,9%. А делът на услугите намалява с 0,7 процентни пункта до 63,8%. Основен двигател на икономиката на страната е потреблението. В периода от юли до септември крайното потребление нараства с 0,5% спрямо предходното тримесечие, докато инвестициите се свиват с 0,9%.
Нарастването на БВП на годишна база се определя от регистрирания растеж в секторите: Култура, спорт и развлечения - 7,9%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения - 7,3%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, Транспорт,
складиране и пощи, Хотелиерство и ресторантьорство - 4,9%, Селско, горско и рибно стопанство - 2,8%, Операции с недвижими имоти - 2,3%, Промишленост - 0,5%, Професионални дейности и научни изследвания;
административни и спомагателни дейности - 0,1%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай