Българин в класацията "40 под 40" на Fortune

Българин в класацията "40 под 40" на Fortune | StandartNews.com

Влад Тенев търгува с акции и криптовалути през смартфона, приложението се казва "Робин Худ"

Българин се оказа на 24-то място в класацията за 2018 г. на американското списание Fortune "40 под 40" за най-влиятелните млади хора в бизнеса.

Влад Тенев и неговият партньор Байджу Бат са съоснователи на приложението Robinhood за търговия с акции и криптовалути, включително през смартфона.

Бат и Тенев се срещат, докато учат математика в Станфорд, и стартират компанията през 2013 година като предизвикателство към брокерските къщи. Пет години по-късно тя се изстрелва до стойност от 5,6 милиарда долара.

Тази година те добавиха Bitcoin и други криптовалути към търговския си микс и сега се надяват да превърнат Robinhood в цифрова банка", се казва в представянето на двамата млади предприемачи.
Влад Тенев и Байджу Бат са едни от новите технологични милиардери на 2018 г., тъй като състоянието на двамата вече се изчислява в 10-цифрена сума, след поредния кръг финансиране, което оцени Robinhood на 5,6 млрд. долара.

Номер 1 в класацията "40 под 40" делят двама от най-популярните в технологичния сектор - съоснователят и главен изпълнителен директор на Instagram Кевин Систром и съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. В челната десетка са и други високотехнологични предприемачи на по 30 години, които имат разнообразни дейности.

Като например Уанг Ксинг от Китай, чиято компания е подобна на "Амазон" и доставя от билети през книги до велосипеди, а стойността й се оценява на 60 милиарда долара.

Индийка, която е шеф в "Дженерал мотърс", е също в челната десетка. Дивия Сураджевара е една от двете жени в класацията топ 500 на "Форчън", които ръководят компании за милиарди. Завършила е Харвард.

36-годишният Брайън Чески основава преди десет години компанията си за споделяне на дома. Днес тя е на стойност 31 милиарда долара, а около 300 милиона са гостите, които пристигат във въпросните жилища. Напоследък е отбелязан ръст от 100 процента на китайските туристи.

39-годишният Адам Нюман и неговата компания We Work е на челна позиция в сферата на недвижимите имоти, като изпълнява и социални функции, защото наема бежанци. Компанията му е оценена на 35 милиарда лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай