АПИ: Тол-системата може да бъде въведена по-рано

АПИ: Тол-системата може да бъде въведена по-рано | StandartNews.com

Тол-системата може да бъде въведена преди август 2019 г., ако изпълнителите си свършат работата по-рано. Това каза пред журналисти инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) цитиран от Агенция Фокус.
Във връзка с изпълнението на тол-системата, Глосов обясни, че от 1 януари 2019 г. ще бъде въведена електронната винетка. „От август месец трябва да бъде въведена и тол- сисетмата", каза Глосов.

На въпрос дали може да се въведе тол-системата по-рано от август 2019 г., инж. Глосов отговори: „Стига да се свършат работата по-рано изпълнителите. В момента работят по графика, който е в договора", каза той. Във връзка със свръхтонажните камиони, инж. Глосов обясни, че те и сега плащат други тарифи. „Тази класификация на автомобилите няма да отпадне", каза още инж. Глосов.

Системата може да бъде разширена така, че да обхваща и общински пътища, обяви още шефът на АПИ. „Републиканската пътна мрежа, която минава през общини и населени места, в момента за нея не се плаща нито винетна такса, нито ще се плаща и тол-такса. Тези участъци ще бъдат с нулева ставка в тол-системата. Не е проблем те да бъдат платени, тъй като така или иначе ние поддържаме пътното платно, а общините поддържат тротоари и осветление. Тол-системата може да бъде разширена така, че да обхваща и общинските пътища", каза инж. Глосов.

Законът за пътищата трябва да бъде приет по най-бързия начин. Това каза Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) по време на заседанието на Регионална комисия във връзка с тол-системата и промените в Закона за пътищата.

По думите на Атанасов създаването на тол-системата е тежко занимание. „Адски трудно е да изградим тол-система и то най-съвременната в Европа. Затова всякакви обструкции могат да се правят", каза инж. Атанасов. По думите му идеята е тол-системата да е най-съвременна, да има ниски разходи, да обхване всички трафици, по които се движат тежкотоварните автомобили и правоприлагането да бъде ефективно.

„Този, който чупи най-много републиканската пътна мрежа, той трябва да плаща най-много", каза Атанасов. Според него, за да бъде ефективна системата, трябва да има тежък контрол. „Да, АПИ в момента има с около 20 млн. лв. събирания повече от 2017 г. и с 40 млн. лв. повече от 2016 г. Това, което можем да правим като контрол с МВР, го правим. Превишаваме си даже правата на служителите, за да има някакъв контрол, особено по трафика, който преминава през България", каза инж. Атанасов.

Според него този законопроект трябва да бъде приет до края на юли и да бъдат качени до 1 август 2018 г. всички наредби, които касаят закона. „Огромната ми молба е да ни помогнете максимално, без значение кой от коя политическа сила сте", посочи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай