20% от жените готови да въртят своя фирма

Българките стартират собствен бизнес, за да са независими

20% от жените готови да въртят своя фирма | StandartNews.com

В България 29% от мъжете са склонни да стартират собствен бизнес, докато делът на жените, готови да станат предприемачи е 20%. Желанието за независимост е най-силният мотив на жените в България да стартират собствен бизнес. Това показват данни от последния глобален доклад на Amway за предприемачите, който обхваща 45 държави. Общо 26 376 души от над 50 хил. участници в допитването са жени.
Мотивът „Независимост", заради който биха започнали свой бизнес, са посочили 29% от жените и 34% от мъжете. Втора по важност причина за стартиране на бизнес е възможността за "втори доход", посочена от 27% от жените и 30% от мъжете. Самореализацията се нарежда на трето място, като се посочва съответно от 21% от дамите и 26% от мъжете.
„Разликите в предприемаческите нагласи между мъжете и жените в България се дължат на разлики във финансовите ресурси, опита, знанията, уменията и свободното време за развитие на предприемаческа дейност. Жените по-рядко изучават природни науки и инженерни специалности. На пазара на труда жените по-рядко заемат управленски позиции и по-често са заети в специфични сектори на икономиката, в които заплатите са по-ниски, като образование, социални услуги и др. Жените в България отделят значително повече време от мъжете на грижите за семейството и децата и по-често се налага да прекъсват своята кариера", казва доц. д-р Десислава Йорданова от Стопански факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и академичен съветник на изследването.
Позитивното отношение към предприемачеството в България е на по-ниски нива (59%) в сравнение с данните за света (77%) и за страните от ЕС (74%). Почти две трети от българските мъже гледат позитивно на предприемачеството, докато при жените делът е едва 53%. Сравнен с предходната година, показателят при жените се е увеличил с 2%, докато делът на одобряващите предприемачеството мъже е нараснал с 8%.
По отношение самонаемането 19% от мъжете и 22% от жените в България смятат, че в близко бъдеще ще има повече хора, стартиращи собствен бизнес. Еднакъв процент мъже и жени (30%) виждат започването на свой бизнес като възможен вариант наравно с други опции. От участниците в изследването 17% от жените и 18% от мъжете считат самонаемането за малко вероятно.
По отношение на това доколко анкетираните биха се чувствали удобно при търсене и привличане на клиенти, само 27% от жените и 34% от мъжете отговарят утвърдително. Общо 39% от жените биха се чувствали неудобно, докато даващите отрицателен отговор по този показател мъже са 33%.

В Тайван и Тайланд дамите
са по-амбициозни от мъжете

Отношението на жените към предприемачеството варира значително в различните части на света, показват данните от проучването на Amway. Най-положително гледат на предприемачеството жените в Северна Америка (84%) и Латинска Америка (88%), като и двата резултата са много над средното в световен мащаб. В Европа делът им достига 73% или малко под средния показател в глобален мащаб - 75%. Делът на одобряващите стартирането на собствен бизнес дами в Азия е 80%.
Страните, в които 95% от жените гледат позитивно на предприемачеството, са Дания, Норвегия и Виетнам, а най-скептични по темата са жените в Турция (40%), Румъния (51%) и България (53%).
Броят на жените, които могат да си представят, че стартират собствен бизнес, също варира при изследваните държави. С най-висок предприемачески потенциал по отношение на жените са Колумбия (74%), Мексико (71%) и Тайланд (71%). В другата крайност са Япония и Румъния, където делът на жените, които могат да си представят, че стартират собствен бизнес, е съответно 10% и 17%.
Най-осезаема разлика (19%) между предприемаческия потенциал на мъжете и жените в рамките на една и съща държава се наблюдава в Латвия. 18% е разликата в Канада, Чехия, Русия и Швеция, а в САЩ процентите са 17. От друга страна, в Тайван и Тайланд жените, които искат да стартират бизнес, са повече от мъжете – съответно с 6% и с 3%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай