19 кандидати в търгове за 1 млрд.

19 кандидати в търгове за 1 млрд. | StandartNews.com

Жп линията Елин Пелин – Костенец е най-големият проект в този програмен период

19 оферти са подадени за трите позиции по проекта за модернизация на жп линията между Елин Пелин и Костенец. Това съобщиха от Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Един от най-скъпите търгове събра румънски, полски, гръцки, италиански и турски компании. Сред тях са италианската "Асталди", гръцките "Терна" и "Актор", полската "Тракция", които участват самостоятелно. Българските компании кандидатстват масово в консорциуми. Сред тях са "Главболгарстрой", "Калистратов груп", "Трейс", участваща в две обединения, в едното от които с "Чайна Комюникейшън Кънстракшън Къмпани" ЛТД, "ПСТ груп. В консорциум с "Щрабаг" участва и "Джи Пи груп", която в момента прави големите улични ремонти в София.
Отсечката е част от жп линията София – Пловдив. Проектът на стойност 1,024 млрд. лева е по оперативна програма "Транспорт" и за него отговаря НКЖИ. Участъкът е с дължина 51 км, като включва 20 км тунели и 23 моста и виадукти с обща дължина 3 км. Предвижда се обновяване на пет жп гари по пътя, ще бъдат премахнати и всички пресичания на едно ниво между жп транспорта, автомобилното движение и пешеходците. Проектната скорост на трасето е до 160 км/ч.
Поръчката е разделена на три. Най-скъп е лот 1 – 554.1 млн. лв. Индикативната стойност на лот 2 е 116.1 млн. лв., а лот 3 – 354 млн. лв. Най-много оферти – 9, събра лот 1, за лот 2 кандидатите са 6, а за лот 3 офертите са 4 на брой.
Търгът беше обявен през лятото на миналата година, но обжалвания забавиха процедурата с около осем месеца.
По време на отварянето на офертите зам.-министърът на транспорта Велик Занчев посочи, че това е най-мащабният жп проект в този програмен период на ОП „Транспорт". По думите му, заради обжалвания, продължили 10 месеца, проектът е поставен под риск и по тази причина ще бъдат предприети мерки за ускоряване на работата на комисиите и на фирмите изпълнители. Срокът за разглеждане на офертите е 4 месеца и се очаква да приключи в края на ноември. Велик Занчев обясни, че съгласно измененията в ЗОП, компаниите имат задължение да доказват правен интерес при обжалване на конкретен проект и мярка „временно спиране" се налага чак след образуване на производство от Комисията за защита на конкуренцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай